2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.
Det är värre än vi trott. Men ännu finns en chans att undvika total katastrof - om världens ledare agerar nu. Så kan FN:s klimatpanels (IPCC) senaste rapport sammanfattas. Varför agerar inte världens ledare?
Polio är nära att utrotas, men i konfliktdrabbade områden och katastrofer saknar fortfarande många barn tillgång till vaccin. UNICEF arbetar intensivt tillsammans med partner för att stoppa spridningen av polio, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.
Det har gått en månad sedan Pakistan drabbades av de värsta monsunregnen i historien. Azaan Ali, 16 månader, såg halva sitt hem svepas bort i översvämningen. Nu kämpar hans familj för att överleva.
En miljard barn lever idag i områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade katastrofer som torka, översvämningar, extrem hetta och stigande havsnivåer. Stiftelsen Greta Thunberg Foundation skänker nu 275 000 euro till UNICEFs arbete för att hjälpa barn i Pakistan, Afrikas horn och andra katastrofdrabbade platser.
Mer än tre miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp efter en av de värsta monsunregnen i landets historia. Barn och deras familjer flyr just nu vattenmassorna, och miljontals människor har förlorat sina hem. UNICEF finns på plats och arbetar för att snabbt nå fram med hjälp till de mest utsatta.
Polio är nära att utrotas, men trots framsteg saknar många barn fortfarande tillgång till vaccin. Allt fler missar viktiga vaccinationer när världen tvingas prioritera bekämpningen av covid-19. UNICEF gör nu allt för att få stopp på polio överallt, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.
Kan du tänka dig en vinter där du fryser konstant och inte har något sätt att värma dig? För 1,5 miljoner barn i Syrien, Egypten, Irak, Libanon och Palestina riskerar det att bli verklighet. UNICEF finns på plats och kämpar för att ge barnen en varmare vinter. Men vi behöver din hjälp.
Den stora jordbävningen i Afghanistan och Pakistan igår har drabbat barnen hårdast. Många områden var redan före jordbävningen mycket svåra att nå och nu riskerar barn att inte kunna nås av hjälp. UNICEF finns på plats och samarbetar med ländernas regeringar för att hjälpa barnen och deras familjer.
63 miljoner barn i åldrarna 12-15 år får inte gå i skolan. Ju äldre barnen blir desto högre är risken att de hoppar av, eller aldrig börjar skolan över huvud taget. Nuvarande satsningar är inte tillräckliga för att alla barn ska få gå i skolan, visar en ny rapport från UNICEF och UNESCO.
I år fyller FNs barnkonvention 25 år och det vill UNICEFs samarbetspartner IKEA Foundation uppmärksamma. Totalt skänker IKEA Foundation nu 233,1 miljoner svenska kronor (31,5 miljoner US-dollar).
I Sindh-provinsen som drabbades hårdast av översvämningarna i augusti och september kämpar UNICEF för att stoppa sjukdomar och epidemier. Rent vatten, tvål, tandkräm, toaletter, handdukar och hygienundervisning räddar hundratusentals barns liv varje dag. Men nu saknas pengar för att fortsätta det livsviktiga arbetet.
Ett hundratal av alla de flickor och pojkar som tvingats fly på grund av översvämningarna har samlats vid en av UNICEFs uppsamlingsplatser i Sindh, Pakistan. Hit kommer barnen för att både gå i skolan och leka men också för att få skydd i den hårt utsatta situation de befinner sig i.
Katastrofhjälpen till de översvämningsdrabbade i Pakistan har ytterligare trappats upp. UNICEF är på plats och leder arbetet med att förse de mest drabbade med rent vatten, sanitet, hälsovård, skydd och näring.
Nya häftiga regn och fortsatta översvämningar förvärrar katastrofen i Pakistan där hjälparbetet nu trappas upp. UNICEF delar dagligen ut livsviktiga förnödenheter till barn och familjer i de drabbade områdena. Bland annat hundratusentals liter rent vatten
Översvämningarna i södra Pakistan drabbar nu 2,5 miljoner barn, samtidigt som många av dem fortfarande behöver hjälp efter förra årets översvämningskatastrof. De måste snabbt få mer hjälp innan läget blir värre.
I Pakistan finns många kringresande familjer som försörjer sig på att samla sopor. Och barnen måste hjälpa till. De flesta av dem lever farligt på gatorna istället för att gå i skolan. För att ge dem ett tryggare liv har UNICEF med hjälp av finansiering av IKEA startat särskilda barncenter där barnen får stöd och undervisning.
När kriget i Afghanistan spred sig över gränsen till Pakistan flydde närmare 200 000 pakistanier från sina hem i bergen. För att hjälpa barn som har varit med om hemska upplevelser har UNICEF startat barncentret Flowers i staden Peshawar. Finansieringen kommer från IKEA Foundation.
– Miljoner barn kan inte rita, skriva eller läsa efter solnedgången, vilket begränsar deras utveckling och möjligheter i framtiden, säger Marianne Barner, chef för IKEA Social Initiative. Vi hoppas att lamporna är ett litet men viktigt bidrag för att förbättra barns liv i utvecklingsländer.
För ett år sedan började den värsta översvämningen i Pakistans historia. När det var som värst var en femtedel av landytan översvämmad. Den humanitära krisen blev svår, omfattande och långvarig. Men många har tack vare UNICEF fått hjälp under året. I en nysläppt rapport sammanfattas insatserna och hjälpbehoven som återstår.
2010 var ett hårt år för världens barn. Översvämningarna i Pakistan och jordbävningen i Haiti krävde de enskilt största insatserna under året. Behovet av hjälp växer, men världen är inte tillräckligt uppmärksam på alla de kriser som drabbar barn i många länder. Detta konstateras i UNICEFs årliga rapport om arbetet i världens katastrofer – Humanitarian Action for Children Report 2011 (HAC) som presenteras idag.
20 miljoner människor drabbades och 2 miljoner hus förstördes. Över ett halvår har gått sedan den apokalyptiska översvämningen i Pakistan började. Många har fått hjälp tack vare UNICEF. I en nysläppt rapport sammanfattas insatserna och hjälpbehoven som återstår.
Det har gått ett halvår sedan Pakistan upplevde de värsta översvämningarna i modern historia. Över 20 miljoner människor drabbades. Sedan dess har UNICEF hjälpt miljoner barn och kvinnor med hälsa, näring, skolgång, vatten och skydd. En av insatserna har varit att renovera förstörda skolor och få igång skolverksamheten igen.