Barnkonventionen
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas varje människa under 18 år.196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificerat barnkonventionen. Det är staternas uppdrag att säkerställa barnkonventionens genomförande. UNICEF arbetar för att bestämmelserna i barnkonventionen ska följas av alla länder som skrivit under.
I dag inleds FN:s millennietoppmöte i New York. Under tre dagar ska världens stats- och regeringschefer diskutera hur de åtta millenniemålen ska nås. Konkreta åtgärder för bättre villkor för världens kvinnor och barn är avgörande och den svenska regeringen måste ta initiativ. Det skriver företrädare för UNICEF och fyra andra FN-relaterade organisationer i Sverige idag i en debattartikel i Göteborgs-Posten:
I ett upprop uppmanar nu UNICEF Sverige samtliga partiledare att ta barns rättigheter på allvar och göra barnkonventionen till svensk lag.
Barnadödligheten har sjunkit, antalet barnäktenskap minskari flera länder, antalet flickor som utsätts för könsstympning minskar gradvisoch alltfler barn börjar skolan. Men fortfarande kränks miljontals barns rättigheter varje dag. Undernäring, dålig hälsa, våld, misshandel, utnyttjande och diskrimineringdrabbar fortfarande alltför många barn varje dag. Det konstaterar UNICEF i sin specialutgåva av den årliga rapport The State of the World's Children med anledning av att barnkonventionen fyller 20 år.
Onsdag den 11 november håller Riksdagens tvärpolitiska barngrupp tillsammans med UNICEF ett seminarium om barnkonventionen och vad som skulle hända om den blev lag i Sverige. Medverkar gör bland andra Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen, Trond Waage, som var barnombudsman när Norge gjorde barnkonventionen till lag.
I år fyller Barnkonventionen, FN:s dokument om barnets egna rättigheter, 20 år. I samband med detta har, på H.M. Drottningens initiativ, sju barnrättsorganisationer - däribland UNICEF Sverige - och en myndighet gått samman för att uppmärksamma Barnkonventionen.
Sverige får återigen kritik från FN:s barnrättskommitté. Bland annatanser kommittén att gömda flyktingbarn diskrimineras när de inte får gåi skolan. Det framgår när barnrättskommittén kom med sinasammanfattande slutsatser över hur Sverige följer barnkonventionen. Läs mer här.
Om världenska nå FN:s millenniemål för mänsklig utveckling, måste Indien göra storaframsteg när det gäller hälsovård, näring, utbildning, tillgång till vatten ochskydd av barn mot våld och övergrepp. Också Kina behöver ta ytterligare stegframåt om målen ska nås till år 2015.
Halvvägs mellan år 2000 och år 2015 presenterar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon en ny rapport om millenniemålen. En rad framsteg har gjorts; fattigdomen har minskat, fler barn går i skolan och kvinnors politiska makt har ökat. Men för att målen ska kunna uppnås till 2015 krävs mycket mer resurser och engagemang.
Barnkonventionens dag den 20 november uppmärksammas av UNICEF Sverige med bland annat ett rundabordssamtal om barnpornografi på Internet och vad man kan göra för att stärka lagen.