Valet 2022 måste bli ett val som sätter barns rättigheter i centrum. Detta då många barn, både i Sverige och i andra länder, upplever en negativ utveckling och att de inte blir hörda av politiker och beslutsfattare. Här är UNICEF Sveriges valmanifest med konkreta politiska förslag inom sju områden.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2022 06 01
Uppdaterad |
2022 06 01
Valet 2022 måste bli ett val för barn och unga - är ni med oss politiker och väljare?
Läs hela valmanifestet här
Barns rättigheter är under större hot än på mycket länge. Kriser, katastrofer och krig fortsätter att hota miljontals barns liv. Klimatförändringarna påverkar över en miljard barns livsvillkor redan här och nu. Utbildningsnivåerna sjunker på grund av omfattande skolstängningar under pandemin.
Även Sverige står inför stora utmaningar. Ojämlikheten mellan barn ökar mer än i jämförbara länder. Skolsegregationen har förvärrats under de senaste decennierna. Den mentala ohälsan är hög och självmord är den vanligaste dödsorsaken för unga. Flera rapporter och uppmärksammade fall visar att barn i samhällsvård inte får det skydd som de har rätt till.
Många barn och unga upplever också att de inte blir hörda eller involveras i beslut som rör dem. Både globalt och i Sverige känner barn och unga att politiker har svikit dem i klimatfrågan och att de inte har någon möjlighet att påverka.
Valet 2022 måste bli ett val för alla barn och unga. Det måste bli ett val om hur vi kan vända den negativa utveckling som många barn upplever.
I UNICEF Sveriges valmanifest finns konkreta förslag på förändringar som måste göras inom sju olika områden:
- Barns rätt till upprättelse
- En jämlik skola
- En god psykisk hälsa
- Trygg och säker samhällsvård
- Barn och unga i kriminalitet
- Klimatförändringarnas påverkan på barn
- Behovet av ökade investeringarna för barns rättigheter globalt
De sakfrågor vi har valt att fokusera på är högt prioriterade på den politiska dagordningen. Det är även frågor som engagerar många barn och unga själva.
Är ni med oss politiker och väljare?
Läs valmanifestet här
Relaterade artiklar
I år fyller barnkonventionen 35 år. Stora framsteg har gjorts de senaste decennierna men nu har utvecklingen stannat av eller till och med backat. Respekten för barns rättigheter måste återupprättas.
Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare, skriver om hotet mot barns mänskliga rättigheter och uppmanar regeringen att ta ett tydligt ansvar för att säkra barns rättigheter och framtid.
Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.