I maj 2010 reste Nikoletta Charalambousi från UNICEF-gruppen i Södertälje, Annica Hillfelt Marcus från UNICEF-gruppen i Uppsala och Claire Peacock från UNICEF-gruppen i Lund till Zimbabwe. Under en veckas tid fick gruppen se hur UNICEF arbetar för barns rättigheter i Zimbabwe. Här berättar Claire och Annica om sina upplevelser.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 06 09
Uppdaterad |
2010 06 09
Frivilligresan 2010: Zimbabwe
Barn på Hatcliffe Extension utanför Zimbabwes huvudstad, Harare. Foto: UNICEF
"Nu när människor frågar mig om deras pengar faktiskt hjälper utsatta människor så kan jag svara med ett definitivt ja."
Långt fram ser vi en urblekt skylt som nästan försvinner mot landskapet av röd jord, torrt gräs och få träd. Solen skiner och det börjar närma sig 40 grader här på Hatcliffe Extension utanför Zimbabwes huvudstad, Harare. Här lever människor som har blivit förflyttad av Mugabes bostadspolitik vars syftade var att riva ner de sämsta kvarteren i Harare utan att först förse invånarna med ett alternativt boende.
Vi märker att invånarna har använt plast, skräp och träd för att bygga tak över huvudet. Vi anländer i UNICEF bilar och barnen uppmärksammar direkt att dagen kommer att bli annorlunda. Alla vill hälsa på oss och visa upp sina leksaker. Här läser fler än 300 unga elever, oftast med 40 elever eller mer per klass i ett rum mindre än sex kvadratmeter stort. Lärarna är där frivilligt, många av dem saknar själv utbildning. På grund av brist på papper och pennor så använder lärarna dans, drama, sång och musik som verktyg i sina klassrum.
På Hatcliffe Extension stödjer UNICEF ett projekt som heter Young People We Care vilket syftar till att utbilda arbetslösa ungdomar till samhällsledare som planerar aktiviteter för barnen och lär dem om HIV och dess konsekvenser samt lär dem hantera jordbruk och tillhandahåller läxhjälp m.m. YPWC utbildar också barn om sina rättigheter enligt barnkonventionen. Ungdomarna i YPWC är välrespekterade på Hatcliffe och gör ett vitalt arbete.
Vi lärde oss att ett stort antal av barnen, både på Hatcliffe och i hela Zimbabwe, bor med sina far- eller morföräldrar på grund av HIV. Fattigdomen i samhället är omfattande och även de som har arbetsåldern inne ofta är utan jobb på grund av den dåliga post-inflationsekonomi som råder i landet.
UNICEF är otroligt viktigt i länder som Zimbabwe där staten inte har resurserna att förse sina invånare med grundläggande behov som sjukvård, tillgång till rent vatten, primärutbildning, och infrastuktur. UNICEF Zimbabwe hjälper människor att kunna försörja sig själva. De ger inte enbart ut pengar, utan jobbar även med den lokala befolkningen för att visa dem hur de tillsamman kan bygga exempelvis en ny skola med hjälp av lokala insatser eller hur de kan utbilda sina barn om sanitet.
Arbetet vi gör som frivilliga för UNICEF Sverige genom insamlingar och informationskampanjer gör skillnad. Nu när människor frågar mig om sina pengar faktiskt hjälper utsatta människor så kan jag svara med ett definitivt ja. Jag har träffat människor som har dragit stor nytta av UNICEF:s arbete, människor som nu kan ge sina barn rent vatten och en utbildning, människor som kanske inte skulle ha chansen att överleva utan de vaccineringarna som UNICEF försett.
Claire Peacock UNICEF-gruppen i Lund
"Övertygelse att vi jobbar för rätt sak och hjälpen når fram"
UNICEF Zimbabwe bjöd oss på en vecka med upplevelser och möten som framkallade alla sorters känslor. Mest av allt en övertygelse att vi jobbar för rätt sak och att hjälpen faktiskt når fram. På plats träffade vi fantastiskt engagerade, professionella och varma människor som gör allt dom kan med våra insamlade medel från västvärlden.
Barnen i den lilla skolan Shirichena, ca 50 km utanför Harare, var först blyga och försiktiga. Men våra kameror, där vi kunde visa bilder av dem, blev snabbt en isbrytare. Alla ville peka och berätta vad dom och kompisen hette. Här, som på många andra besök, möttes vi av sång och dans av både barn och vuxna. Skolan har fått stöd av UNICEF till att bygga och möblera ett par klassrum, bygga toaletter, fixa en lekpark, skaffa skolböcker och skrivpapper och restaurerat brunnen.
Mycket mer står på agendan för 2010, bland annat att rusta lärarbostäderna, måla skolan och förstora skolans trädgård.
Tack Zimbabwe och UNICEF för en otrolig resa.
Annica Hillfelt Marcus UNICEF-gruppen i Uppsala
Relaterade artiklar
Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.
Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.
Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.