Igår var det finbesök på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm. UNICEF-ambassadören Mark Levengood, två elever från Tanzania och representanter för UNICEF mötte en grupp från skolans elevkår. Tillsammans laddade de inför årets Operation Dagsverke på ett något annorlunda sätt. De drack toalettvatten.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 04 15
Uppdaterad |
2015 04 15
Mark Levengood och elever från Tanzania drack toalettvatten
UNICEF-ambassadören Mark Levengood testade att dricka toavatten på en skoltoalett tillsammans med elever från Södra Latin och elever från Tanzania. Foto: Linda Svensson.
I Sverige är vattnet som rinner ner i våra toaletter så rent att det går att dricka och i världens fattigaste länder dör 1 000 barn varje dag för att de saknar rent vatten, toaletter och har bristande kunskap om hygien. Vår värld är full av kontraster.
Mark Levengood provade tillsammans med elever från Södra Latin och flickorna Graca Kapinga, 14, och Irene Nyagaqwa, 12, från Tanzania att dricka toalettvatten. Vattnet tappades från det rör som leder vatten till toaletten. Detta gjordes för att visa hur rent vårt vatten är och för att uppmana till stöd för skolbarnen i Tanzania.
I maj ger sig nämligen tusentals högstadie- och gymnasieskoleelever från hela landet ut och jobbar för UNICEF. De deltar i kampanjen Operation Dagsverke för att stödja barn i andra delar av världen. Intäkterna från 2015 års Operation Dagsverke går till UNICEFs utbildningsprojekt i Tanzania. Projektet syftar till att förbättra tillgången till vatten och toaletter i landets skolor.
Mark och elevkårens ordförande Olivia Hedlund dricker toavatten. Hon utmanar nu andra skolor att anmäla sig till Operation Dagsverke i maj. Foto: Linda Svensson.
– Många skolor i Tanzania saknar toaletter och vatten. Om barnen uträttar sina behov i det öppna och inte tvättar händerna riskerar de att drabbas av sjukdomar. De kan inte komma till skolan, missar undervisning och kanske inte klarar sin examen. Så vatten och utbildning hänger verkligen ihop, sade Jacqueline Namfua, kommunikationsspecialist från UNICEF i Tanzania, som följt med barnen på resan.
En av de skolor som engagerat sig starkt under många år är Södra Latin i Stockholm. Elevkåren fanns på plats igår för att ta emot gästerna och lyssna till presentationer från Mark Levengood och skolflickorna Irene och Graca från Tanzania.
Graca, 14, och Irene, 12, från Tanzania, besöker Sverige denna vecka för att berätta för svenska skolelever om situationen i hemlandet och inspirera de svenska skoleleverna att satsa extra hårt i årets Operation Dagsverke. Foto: Linda Svensson.
Är du lärare eller elev på högstadiet eller gymnasiet så kan du se till att din skola är med och fyller Tanzanias skolbänkar med hjälp av rent vatten. Läs mer och anmäl din skola här .
Det är lätt att ta rent vatten för givet. Men för många barn är det långt ifrån en självklarhet. För bara 100 kronor kan du vara med och rena 10 000 liter vatten idag. Rena vatten nu.
Relaterade artiklar
Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.
I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.
På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.