1979 släppte ABBA låten Chiquitita som blev en världshit. Intäkter från låten skänker ABBA sedan dess till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Fortfarande 45 år senare fortsätter Chiquitita att ge flickor i Guatemala en ny framtid.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 04 03
Uppdaterad |
2024 04 04
ABBAs hit Chiquitita hjälper tusentals flickor i Guatemala
LA TINTA, GUATEMALA – Ljudet av stövlar som klafsar i leran skär igenom det plaskande regnet när Andrea Beatriz Calisto traskar uppför en liten bergsstig. Fukten blandar sig med den skarpa lukten av brinnande sopor som hänger tung i luften.
Den 33-åriga psykologen är specialiserad inom terapi för sexuellt utnyttjade barn. Nu är hon på väg till en av sina terapisessioner.
Målet ligger 40 minuters vandring utanför den lilla staden La Tinta i norra Guatemala. Uppe i bergen är mobiltäckningen väldigt begränsad. Första gången Andrea skulle hitta till den flicka som väntar besök idag gick hon vilse. Hon fick ägna fyra timmar åt att hitta rätt till slut.
– Vi vet alltid när vi börjar dagen, men vi vet aldrig när vi kommer att avsluta, säger hon.
Intäkterna ger barnen psykologstöd
Andrea är en del av ett team bestående av psykologer och socialarbetare som arbetar med maya ursprungsbefolkningen i regionen Verapaz. De arbetar med att behandla sexuellt utnyttjande och förebygga sexuella övergrepp.
Medel från Chiquitita täcker bland annat löner och utbildning för det team av psykologer och socialarbetare där Andrea ingår liksom teamen i departementen Alta Verapaz och Baja Verapaz, totalt 19 psykologer och 11 socialarbetare.
Sedan 1979 har Chiquitita bidragit med över 50 miljoner kronor till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Från 2014 och framåt går intäkterna specifikt till arbetet för flickors rättigheter i Guatemala.
Bara under 2023 kunde UNICEF tack vare royalties från Chiquitita stötta över 1 000 barn som utsatts för övergrepp. Fler än 10 000 barn i riskzonen för att utsättas för övergrepp fick skydd.
– Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle vara så länge och generera så mycket. Det är det finaste avtryck man kan lämna efter sig, säger ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus.
Nationellt våldsproblem
Våld mot kvinnor och flickor är ett omfattande och betydande problem på många platser runt om i världen, inklusive Guatemala. I Guatemala betraktas många flickor som objekt. Kvinnomisshandel är utbrett och många kvinnor tvingas arbeta eller gifta sig redan i ung ålder. En av tio kvinnor i landet anser att fysiskt våld från en make är en rättvis praxis. Våld som har förödande konsekvenser i såväl kvinnorna som barnens liv.
– Aktuella rapporter visar att 55 procent av sexuella våldsbrott i Guatemala begås mot flickor och pojkar, berättar Justo Solórzano, UNICEF Guatemalas chef för barnskydd.
– De rapporterade fallen är få och därför är graden av straffrihet relativt hög, fortsätter han.
Bygga upp flickorna igen
De flickor som Andrea möter i sitt jobb har varit med om de mest fruktansvärda berättelser. Som Ana som blev hänvisad till Andrea via sjukhuset i La Tinta. Ana hade blivit våldtagen av en maskerad man som passerade på en motorcykel. Hon berättade inte för någon om det som hänt på flera månader, tills det visade sig att hon var gravid. Nu är hennes barn ett år. Ana säger att att hon är 16 år gammal, men är troligtvis yngre. Ingen vet säkert. Hon är busig och barnslig.
Att som Ana utsättas för ett sexuellt övergrepp av en främling i La Tinta är sällsynt. I 70 procent av fallen är förövaren fadern, styvfader eller far- eller morfar och övergreppet sker i hemmet. Andrea arbetar med Ana hemma hos henne. Målet är att ge henne ett ordförråd så hon kan formulera sina rättigheter och att bygga upp hennes självförtroende till hon blir vuxen. Andrea och hennes kollegor använder ofta symboler i sitt arbete eftersom många av flickorna de möter aldrig fått lära sig läsa eller skriva.
Har förtroende i samhället
UNICEF arbetar för att stärka det sociala systemet i Guatemala, både på nationell och lokal nivå, och samarbetar nära lokala föreningar.
– Teamet i La Tinta är dedikerade psykologer och socialarbetare som har en stor förståelse för miljön, sammanhanget, den sociala verkligheten. Det är en stor tillgång att de talar det lokala språket. De har fört ljus och hopp till dessa samhällen, säger Dora Muñoz, UNICEFs chef för barnpsykologi i Guatemala.
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
I år fyller barnkonventionen 35 år. Stora framsteg har gjorts de senaste decennierna men nu har utvecklingen stannat av eller till och med backat. Respekten för barns rättigheter måste återupprättas.
Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare, skriver om hotet mot barns mänskliga rättigheter och uppmanar regeringen att ta ett tydligt ansvar för att säkra barns rättigheter och framtid.