Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 04 24
Uppdaterad |
2024 04 24
Barn fortsätter betala det högsta priset i Gaza
Under de senaste sex månaderna har vardagen för en miljon barn i Gaza förvandlats till en mardröm. Lek och glädje har ersatts av bomber, död och hunger. Över 14 000 barn har rapporteras blivit dödade.
– Barnen lever i en mardröm som inte tar slut, men vi måste fortsätta gör allt vi kan för att rädda liv och alla barns lika rätt till liv, hälsa, utbildning och en framtid, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare, UNICEF Sverige.
Minst 12 000 barn har även skadats i kriget, det är nästan 70 barn om dagen. Våra kollegor på plats i Gaza vittnar om barn som förlorat armar och ben, fått svåra brännskador eller blivit skjutna. UNICEFs talesperson Tess Ingram som nyligen var på plats i Gaza berättar om möten med barn som drabbats av kriget.
– Jag träffade en nioårig flicka som hade stora öppna sår från en explosion, och en tioårig pojke som fick vård på intensivavdelningen efter att ha blivit skjuten i huvudet när han skulle handla. Han överlevde inte, säger Tess Ingram.
En UNICEF-konvoj som skulle leverera nödhjälp till barn och familjer i norra Gaza blev även beskjuten.
Tusentals skolor har förstörts i kriget
Enligt en ny rapport från UNICEF har 563 skolor förstörts eller skadats i striderna. Det är nästan 88 procent av alla skolor i Gaza. Innan konflikten eskalerade gick över en halv miljon barn i skolan, idag är den siffran noll. Dessutom har alla universitet i Gaza förstörts. När väl konflikten är över kommer barnen inte ha några skolor att återvända till och detta kan ge långsiktiga konsekvenser. Skolan ska vara en trygg plats för barn, särskilt i konflikter, där de kan få möjlighet till lek och lärande, eller bara få vara barn en stund. Men i Gaza finns inga säkra platser längre.
Vad gör UNICEF?
Sedan oktober 2023 har UNICEF levererat förnödenheter till barn och familjer i Gaza. De senaste två veckorna har vi kört in med 81 lastbilar som varit lastade med nödhjälp, inklusive 15 000 paket högenergikex, 3 700 kartonger med nötkräm som används för att behandla undernäring, 25 400 sanitetsartiklar, 12 500 hygeinkit, 3100 sanitetspaket till tonårsflickor, 6 000 plasttak och 13 000 uppsättningar av kläder.
Källa: Palestine Situation Report, 17 april.
UNICEF kräver:
Att fler gränsövergångar öppnas, framförallt direkt in i norra Gaza.
Snabbare och tydligare processer vid gränsövergångarna så att nödhjälpen kan flöda in kontinuerligt.
Säkerhetsgarantier så att vi effektivt kan leverera nödhjälp inne i Gaza.
En omedelbar humanitär vapenvila.
Att gisslan släpps.
Relaterade artiklar
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.
En tio månader gammal pojke har delvis förlamats av polio i Gaza. Den mycket smittsamma sjukdomen hotar tusentals barns liv och hälsa. UNICEF vaccinerar nu tiotusentals barn varje dag i en kamp mot klockan.