I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 07 03
Uppdaterad |
2024 07 03
UNICEF uppmanar FN:s säkerhetsråd att göra mer för att skydda barn i krig
I sitt tal lyfte Ted Chaiban särskilt tre krig och konflikter där barn är extremt utsatta; Israel och Palestina (framför allt Gaza), Sudan och Demokratiska Republiken Kongo.
Israel och Palestina
Under 2023 verifierade FN att 4 312 palestinska och 70 israeliska barn dödats eller skadats, 37 procent av alla dödade eller skadade barn i konflikter globalt under året. Över 23 000 rapporterade fall av barn som dödats eller skadats under 2023 väntar fortfarande på att verifieras, och dessutom befaras tusentals döda barn vara begravda under rasmassor.
Sudan
I Sudan har FN verifierat att 1 244 barn dödats eller skadats av de stridande parterna under 2023, och under 2024 har våldet mot barn fortsatt. Bara de senaste månaderna har över 400 barn dödats eller skadats i El Fasher där intensiva strider pågår.
Striderna i Sudan har tvingat 4,6 miljoner barn på flykt vilket innebär att Sudan är den största flyktingkatastrofen för barn i världen just nu.
Demokratiska Republiken Kongo
Konflikten i DR Kongo har förvärrats under 2023. Förra året verifierade FN 281 fall av sexuellt våld mot barn av stridande parter, inklusive våldtäkt, sexuellt slaveri och tvångsäktenskap. Den humanitära krisen i DR Kongo håller på att utvecklas till en total katastrof.
Den kollektiva normen om skydd av barn i konflikter måste stärkas
UNICEF uppmanar FN:s säkerhetsråd att göra mer för att barn ska skyddas i konflikter. Vidare lyfte Ted Chaiban inför säkerhetsrådet att alla som på olika sätt stöttar stridande parter också har ett ansvar.
Barns liv och hälsa måste alltid vara prioriterat – inte minst i krig och konflikter.
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
I år fyller barnkonventionen 35 år. Stora framsteg har gjorts de senaste decennierna men nu har utvecklingen stannat av eller till och med backat. Respekten för barns rättigheter måste återupprättas.
Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare, skriver om hotet mot barns mänskliga rättigheter och uppmanar regeringen att ta ett tydligt ansvar för att säkra barns rättigheter och framtid.