Unicef-Sydsudan_23-575x383.jpg

"Jag har nog aldrig varit på

en plats som är så nära döden"

Konflikten i Sydsudan har pågått i över fyra år. Som alltid är barnen de som drabbas värst. Nyligen besökte Agneta Sjödin det enda barnsjukhuset i landet, Al Sabbah, tillsammans med UNICEF. Här får svårt undernärda barn, som tvååriga Mary, livräddande behandling.

Skribent |

Publicerad |

2018 05 01

Uppdaterad |

2018 05 01

"Jag har nog aldrig varit på en plats som är så nära döden"

Se Agnetas reportage i "Världens viktigaste kväll - och roligaste", ikväll 20.00 i TV4.

Undernäring, sjukdomar och tvångsrekrytering till beväpnade grupper är bara några av de problem barnen i Sydsudan drabbas av. Fyra miljoner människor är på flykt, varav 1,9 miljoner har flytt inom landet. 60 procent av dem är barn.

Sju miljoner människor, varav över hälften är barn, beräknas ha osäker tillgång till mat. 1,1 miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och om inte läget blir drastiskt mycket bättre snart riskerar Sydsudan att återigen drabbas av en svältkatastrof.

– Jag har nog aldrig varit på en plats som är så nära döden. Det påverkar själen, det gör verkligen det, säger Agneta Sjödin.

Unicef-Sydsudan_23-575x383.jpg
Agneta träffar mamma Rose och dottern Mary - ett av de barn som drabbats fruktansvärt hårt av konflikten i Sydsudan.Foto: Magnus Sandberg

Agneta träffar mamma Rose och dottern Mary - ett av de barn som drabbats fruktansvärt hårt av konflikten i Sydsudan. Foto: Magnus Sandberg

Agneta träffade Mary Sitima som föddes i maj 2016, mitt under brinnande konflikt i delstaten Central Equatoria, ungefär två timmar från huvudstaden Juba. Mary, mamma Rose Yawa, pappa Taban Samuel och tre syskon tvingades fly och har varit på flykt sedan dess.

– När Mary föddes var det krig och med stridandet har livet varit väldigt svårt. Vi var tvungna att fly ut i skogen för att klara oss, och det har varit så svårt att få tag i mat. Mary började bli sjuk och hon hade alltid diarré, berättar mamma Rose.

I mars tvingades Rose och Taban lämna sina tre äldre barn hos mormor och började ta sig mot sjukhuset i Juba med Mary.

Sista delen av resan tog de sig fram till fots under tre dagar. När Mary kom till sjukhuset var hon extremt illa däran, men under de första dygnen stabiliserades läget.

Vad gör UNICEF?

UNICEF finns på plats i landet och levererar livräddande förnödenheter, ser till att barn får rent vatten, näring och vaccin, ger psykosocialt stöd och förhandlar med parterna i konflikten för att de ska frige barn från väpnade styrkor. Under 2017 såg vi till att 207 000 barn fick behandling mot svår akut undernäring.

Mary får fortsatt behandling och medicin på det UNICEF-stödda sjukhuset.

Se hela reportaget med Agneta och Mary, och mycket mer, i ”Världens viktigaste kväll – och roligaste”. Ikväll, 20.00 i TV4. 

 

P.s. För att hjälpa alla barn som Mary behövs mer resurser. Bli Världsförälder nu och rädda barns liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.