Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 07 16
Uppdaterad |
2010 07 16
Leo Messi besöker Haiti för att uppmärksamma barnens situation
Port au Prince, Haiti, 15 juli 2010
UNICEF-ambassadören och fotbollsspelaren Leo Messi, till vardags i FC Barcelona, har gjort sin första fältresa med UNICEF. Han besökte Haiti med avsikt att uppmärksamma situationen för barnen i landet, sex månader efter den förödande jordbävningen.
Messi spenderade tiden på Haiti i lägret ”Carrefour Aviation”, ett läger där 50 000 haitier, som förlorat sina hem, nu lever. Han besökte även den argentinska styrka som jobbat med att upprätthålla ordning i Haiti efter skalvet. Och pratade med UNICEF-personal på plats om de många utmaningar som återstår efter katastrofen som krävde 220 000 liv och lämnade huvudstaden i ruiner.
Messi: s relativt korta karriär har tagit honom till toppen av världsfotbollen. Han utsågs till FIFA World Player of the Year 2009 , ett år då han också vann en Golden Ball -utmärkelsen för bästa europeiska fotbollsspelare. Och under fotbolls-VM i Sydafrika, som avslutades i förra veckan nådde Messi och det argentinska laget kvartsfinalen. Under besöket i Haiti spelade dock Messi en helt annan roll, fast besluten att använda sin berömmelse för att hjälpa världens mest utsatta barn.
Det finns få platser i världen idag där barn är lika sårbara som på Haiti. Trots vissa framsteg utsätts över 1,2 miljoner barn för exploatering och våld i detta land. Över 800 000 bor i tält på platser där de sanitära förhållandena är mycket bristfälliga och de har begränsad tillgång till rent vatten, utbildning och sjukvård.
Tack vare er jobbar UNICEF och andra organisationer outtröttligt tillsammans med Haitis regering för att ge fortsatt stöd till dessa barn och för att se till att Haiti återhämtar sig.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.