parnevik-575x383.jpg

Mia och Penny

Parnevik besöker Mauretanien

Inför Humorgalan 2016 besökte fyrabarnsmamman och TV-profilen Mia Parnevik huvudstaden Nouakchott i Mauretanien tillsammans med sin dotter Penny. Där träffade de den gravida tvåbarnsmamman Deya som tidigare mist ett barn alldeles efter förlossningen.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 02

Uppdaterad |

2016 05 02

Mia och Penny Parnevik besöker Mauretanien

https://www.youtube.com/embed/UUx3P-Xvct4

Mauretanien i nordvästra Afrika är ett av världens fattigaste länder. Tidigare svältkatastrof i Sahelområdet och flyktingströmmar från grannländerna har förvärrat situationen, framförallt för barnen. Över 40 procent av landets invånare är under 15 år.

9 av 10 barn som föds för tidigt dör i Mauretanien

I Mauretanien dör nästan 9 000 barn varje år under sin första levnadsmånad. Många sjukhus har inte tillräckliga resurser för att hjälpa mammor som får komplikationer under sin graviditet eller resurser för att rädda barns liv. En av de största orsakerna till barnadödlighet i Mauretanien är att för tidigt födda drabbas av komplikationer och nio av tio barn som föds för tidigt dör.

Mia och Penny besöker Deya och hennes familj som bor i Tehril i nordvästra Nouakchott. Deya bor i ett skjul byggt av gamla plåtbitar tillsammans med sin man Mohamed och sina två döttrar Aya, sex år, och Mama, två år. Deya har varit gravid en gång tidigare men förlorade då sitt barn en timme efter förlossningen.

Nu är Deya gravid i femte månaden och hon är väldigt orolig för förlossningen och hur det ska gå för barnet. Det finns inga sjukhus i närheten så hon måste åka i över två timmar för att komma till närmaste hälsocenter, och ännu längre för att komma till ett sjukhus som har de resurser som krävs för att få bra mödravård och ge säkra förlossningar.

”Det är fruktansvärt att tänka på att chanserna för ett barn att överleva skiljer sig så enormt beroende på var i världen du föds,” säger Penny Parnevik.

parnevik-575x383.jpg
Mia och Penny Parnevik tillsammans med Deya och hennes två barn i Mauretanien.Foto: UNICEF

Mia och Penny Parnevik tillsammans med Deya och hennes två barn i Mauretanien. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF kämpar för att varje barn ska överleva och utvecklas, ända från mammas mage och ut i vuxenlivet. Vi förser sjukhus med nödvändig utrustning för att så många barn som möjligt ska överleva den första kritiska perioden i livet. Vi utbildar också hälsoarbetare i byar och närområden så att fler mammor får tillgång till mödravård och att nyfödda får den vård de behöver.

I Mauretanien föder 35 procent av kvinnorna sina barn hemma, utan tillgång till vård. UNICEF informerar och utbildar kvinnor för att de ska ta sig till ett sjukhus och få en säker förlossning.

Deya, Mia och Penny besöker ett sjukhus som UNICEF stödjer. Deya får göra en kontroll för att se att barnet mår bra och hon kommer få fortsätta gå på kontroller till dess att det är dags att föda. Tillsammans får de se att det finns kuvöser och livsavgörande vård om det skulle uppstå komplikationer under förlossningen. Deya lämnas med en större trygghet med vetskapen att det finns bra vård om det skulle hända något.

Bli Världsförälder nu och ge fler barn den barndom de har rätt till.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.