Default hero image

Smart paketlösning skyddar

bebisar mot hiv

90 procent av alla barn som drabbats av hiv och aids lever i Afrika söder om Sahara. Ett gigantiskt problem är att hiv-positiva mammor för över viruset till sina bebisar. Men med rätt bromsmediciner går det att förhindra, det vet Malekna i Lesotho. UNICEF har samlat de nödvändiga medicinerna i ett mamma-baby-paket som levereras till gravida kvinnor i Zambia, Kamerun, Kenya och Lesotho.

Skribent |

Publicerad |

2010 07 21

Uppdaterad |

2010 07 21

Smart paketlösning skyddar bebisar mot hiv

Malekena George bor långt ute på landsbygden i Lesotho. För fyra månader sedan begav hon sig till en vårdcentral. Gravid i åttonde månaden reste Malekena i fem timmar, över branta grusvägar och bergsstigar, fast besluten att göra en hälsokontroll och se att barnet hon bar på var friskt. Hon hade redan förlorat sitt första nyfödda barn och ville inte vara med om samma sak igen. 

Det hon lärde sig under resan förändrade inte bara hennes liv, utan även hennes ofödda dotters liv. Fyra månader senare, långt efter att hon återvänt hem, har det gått upp för henne exakt hur viktig resan var.

Två liv i fara

På vårdcentralen blev Malekna undersökt och hon fick även göra ett rutinmässigt hiv-test. Testet visade att hon var hiv-positiv. Det gick upp för henne att hennes eget liv var i fara, men inte nog med det, bebisen riskerade också att bli smittad. Utan förebyggande åtgärder kunde hon föra över viruset, under graviditeten, förlossningen eller amningsperioden. 

Nyheten kom som en chock. Men mitt i tragedin fanns det hopp. Vårdcentralen kunde erbjuda mediciner som skyddar mot hiv-överföring mellan mamma och barn.

Se en video från när Malekena George besökte vårdcentralen i Lesotho i mars 2010 (på engelska):

En kreativ lösning

Tidigare har en liknande medicinering krävt att mamman och bebisen kommer för att hämta tabletter – såväl antiretrovirala läkemedel som antibiotika – vid ett flertal tillfällen under många månaders tid. 

Det hade varit omöjligt för Malekna, avståndet mellan hemmet och vårdcentralen var för långt. Resan för krävande för att göras gång på gång. Dessutom hade hon inte råd att betala vårdavgiften.

Personalen på vårdcentralen i Lesotho var vana vid att möta hiv-positiva blivande mödrar. För att hjälpa Malekna använde de sig av en innovativ lösning som lanserats i hemlandet. De samlade alla mediciner hon behövde i en enkel papperspåse och gav Malekna tydliga instruktioner. Hon skulle ta olika mediciner under sin graviditet, under förlossningen och under amningsperioden. Där fanns också mediciner till bebisen med i påsen.

Maleknas dotter föddes frisk

Malekna döpte sin lilla flicka till Mankhube. När Mankhube var tre månader tog Malekna för första gången med henne till vårdcentralen. Hiv-testet visade att den lilla hade klarat sig från att bli smittad.

Afrika söder om Sahara är den region som drabbats hårdast av den globala hiv-epidemin. Många gravida kvinnor i regionen har inte tillgång till de mediciner som skyddade Mankhube från hiv-viruset. I Lesotho har man nått förhållandevis långt. Ifjol fick en majoritet av de hiv-positiva mammorna i landet behandling. De som ännu inte nåtts av behandlingen är de som bor långt ute på landsbygden och som inte kan ta sig till en vårdcentral eller sjukhus.

Mamma-baby-paket

För att hjälpa dessa kvinnor att få tillgång till mediciner har UNICEF med samarbetspartners inspirerats av lösningen i Lesotho. I maj 2010 introducerade UNICEF mamma-baby-paket, en smart förpackning med alla läkemedel som behövs för att förhindra att en hiv-positiv mamma överför viruset till sitt barn. Paketet innehåller en komplett behandling, vilket innebär att mamman slipper gå till doktorn.

De tre färgerna i paketet visar tydligt vilken medicin mamman och barnet ska ta under graviditet, förlossning och amning. Ett enda introduktionsbesök hos doktorn räcker för att den gravida kvinnan ska få en komplett behandling med sig hem, utan att behöva göra fler läkarbesök. Först efter att amningsperioden är avslutad måste mamman återvända till vårdcentralen eller sjukhuset för att hiv-testa sitt barn. 

Mamma-baby-paketet är tillverkad för att användas i Afrika söder om Sahara. UNICEF har hittills distribuerat paketen i fyra länder: Kamerun, Kenya, Lesotho och Zambia.

Ge bort ett paket! 

Du kan också hjälpa mammor som Malekna att skydda sina bebisar mot hiv. I vår Gåvoshop kan du köpa Mamma-baby-paket som en present , kanske till din egen mamma eller dotter, till nyblivna mammor, eller som en doppresent. Du får ett gåvobevis att ge bort och UNICEF skickar förpackningen direkt till de kvinnor som behöver behandlingen. På så vis kommer fler barn att överleva. En hel generation i Kamerun, Kenya, Lesotho och Zambia kan räddas till livet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.