En ny rapport från UNICEF visar att barn utgör 20 procent av de som smittats med ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Rapporten visar hur dramatiskt sjukdomen påverkat barn i några av världens mest sårbara länder, och hur viktigt det är att stärka bland annat sjukvården för framtiden.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 03 17
Uppdaterad |
2015 03 17
Var femte som smittas av ebola är ett barn
Tamba, 19 månader, förlorade sin mamma i ebola. Nu bor han vid ett center som stöds av UNICEF, och observeras för symptom under 21 dagar. Rose som arbetar på centret har själv överlevt sjukdomen. Foto: © UNICEF/Naftalin
– Utbrottet är inte över förrän vi har noll nya fall och varje person som har kommit i kontakt med en ebolapatient har spårats och undersökts. Vi har inte råd att slappna av ännu, säger Barbara Bentein, UNICEFs globala koordinator för ebola.
För att skydda barnen och deras samhällen är det kritiskt viktigt att sjukdomen stoppas, samtidigt som grundläggande tjänster som sjukvård och skola återuppbyggs och stärks. Rapporten visar bland annat att av mer än 24 000 smittade är omkring 5 000 barn. Mer än 16 000 barn har förlorat en eller båda sina föräldrar eller vårdnadshavare. Många av de nio miljoner barn som lever i de drabbade områdena har tvingats uppleva död och ett lidande som inte går att förstå.
Rapporten visar också på den viktiga roll som samhällena själva spelar för att stoppa sjukdomen, och visar uppmuntrande resultat när det gäller säkra beteenden. I till exempel Liberia visar en undersökning att 72 procent av befolkningen nu är säkra på att personer som visar symptom på ebola får bättre vård vid vårdcentraler än hemma. Ett mycket viktigt resultat då många tidigare försökte ta hand om smittade anhöriga i hemmet, vilket spred smittan ytterligare.
Som en del av kampen mot ebola har UNICEF tillsammans med partners vaccinerat tusentals barn mot andra dödliga sjukdomar som mässling . Vi har också stärkt sjukvården och hjälpt till att minimera risken för ebolainfektioner när skolorna öppnade igen . Skolorna tvingades hålla stängt under flera månader vilket drabbade fem miljoner barn.
Långsiktiga investeringar i sjukvården är mycket viktigt för att hantera andra sjukdomar som drabbar barn hårt, som mässling, lunginflammation och diarré. Att bygga vidare på de framsteg som gjorts under ebolakatastrofen är kritiskt viktigt för att uppnå långsiktig återhämtning i de drabbade länderna.
Var med oss och kämpa för barnen som drabbats av ebola, ge en gåva idag. Tack.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.