Default hero image

Skribent |

Publicerad |

2010 05 17

Uppdaterad |

2010 05 17

Från fjäll till Afrika - Afrika? Zebror, giraffer, tigrar och elefanter. Folkmord, korruption, AIDS och undernärd befolkning.

Emma Arnesson bloggar om sin resa till Zambia med UNICEF.

Del 2.  ”Afrika?”

I december flydde jag till fjällvärlden för att få en gnutta ro. Efter ett år med omtumlande resor behövde jag tid till reflektion, men samtidigt tjäna lite pengar för framtida drömmar.  Hela vintern har jag varit insnöad på servicemind och att balansera tallrikar på darrande armar, idag inser jag att jag snart är i Afrika.

Jag har aldrig varit i Afrika.

..Afrika? Zebror, giraffer, tigrar och elefanter. Folkmord, korruption, AIDS och undernärd befolkning. Afrika.

Den 14 maj kommer jag att lämna Östersund för att påbörja mitt äventyr i Zambia. Där riskerar nästan hälften av alla barn att få bestående men, eller i värsta fall dö, på grund av undernäring. Hälften av de små liv som faktiskt får sjukvård dör ändå av brist på näring.

Av Zambias 11 miljoner invånare är 6 miljoner under 18 år. Varje år dör 100 000 barn innan de ens fyllt fem. Ändå är undernäring endast ett av landets svåra problem.

Liksom i många afrikanska länder härjar aidsepidemin vilt och skördar årligen stora mängder liv. Varje år föds 40 000 barn smittade. I Zambia saknar 1,1 miljoner under 18 år sina föräldrar tack vare epidemin och idag finns drygt 20 000 hushåll i landet som enbart består av barn.

HIV är ett så kallat retrovirus med ganska låg smittsamhet. Viruset lagras i kroppens arvsmassa och läker inte ut spontant, utan en smittad person får leva med det i resten av livet. Viruset förs vidare via blod och andra kroppsvätskor, då också ofta vid oskyddade sexuella kontakter. En hiv-smittad kvinna för lätt över viruset till sitt barn under graviditeten som gör att barnet för alltid får leva med sjukdomen.

Idag finns det effektiva bromsmediciner för viruset, men att de finns hjälper inte så länge de inte når ut till de drabbade. Och det är svårt att nå ut, det krävs resurser. Virusspridningen är som allra störst i utvecklingsländer där kunskap om sjukdomen är otillräcklig.

När jag tänker på allt detta så smyger sig resfebern på. Ska lilla obetydliga jag ut i världen? Vad kan jag göra åt de stora världsproblemen? Är det någon mening att bry sig över huvud taget? Många tankar försöker få mig att balla ur. Men jag har bestämt mig! Jag ska göra vad jag kan. Om alla bara gör någonting så borde väl världen se annorlunda ut? Jag ska sprida budskapet om fred och kärlek.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.