I dagarna presenterades en ny omfattande global handlingsplan som på bara sex år ska utrota alla typer av polio. 2,7 miljarder barn ska vaccineras fram till 2018 då världen beräknas vara helt fri från polio. En av drivkrafterna bakom planen är UNICEF, som menar att den stora utmaningen är att hitta och nå fram till alla barn.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 04 30
Uppdaterad |
2013 04 30
En poliofri värld inom sex år
Fru Oyunchimeg, som har fått utbildning av UNICEF, är på väg med vaccin i en kylväska till en by med nomader i Mongoliet. En av de fantastiska människor som ser till att barn som bor i avlägsna delar av världen inte glöms bort.
Den nya planen har tagits fram av The Global Polio Eradication Initiative (GPEI) som bildades år 1988 av UNICEF, WHO med flera. Sedan dess har man tack vare stora massvaccinationer över hela världen lyckats minska antalet sjukdomsfall med 99 procent. Från 350 000 poliosjuka barn varje dag år 1988 till endast 291 barn under hela år 2012 .
Hittills i år har endast 19 nya fall av polio upptäckts i världen, vilket är 60 procent färre än vid samma tid för ett år sedan. Förutsättningarna är just nu mycket gynnsamma för att lyckas utrota polio och det gäller att ta tillfället i akt för att stoppa sjukdomen innan poliofria länder blir smittade på nytt.
Idag har världen hunnit få omfattande erfarenhet, ny kunskap om poliovirus, ny teknologi, bättre infrastruktur och nya metoder att nå ut till de mest utsatta och avlägsna områdena. Den nya planen bygger till stor del på erfarenheten från de stora framstegen i Indien som blev poliofritt i början av år 2012. Insatserna där visar att det är fullt möjligt att nå fram till varenda unge med grundläggande hälsoservice.
Vaccinet måste hålla en temperatur på mellan 2-8 plusgrader från att det tillverkas till strax innan barnen ska få det. Därför är det av största vikt att kylkedjan inte bryts. Den sista vägen till barnen transporteras vaccinet i kylväskor.
Målet är inte bara att utrota polio. Den globala vaccinationsplanen ska samtidigt förbättra insatserna för att nå fram till alla barn – överallt. Det handlar om att vaccinera 250 miljoner barn flera gånger om året, sköta uppföljning och övervakning i 70 länder, samt att bygga ut infrastrukturen så att även andra hälsoinsatser når fram till barnen. Totalt kommer över 2,7 miljarder barn kommer att vaccineras under sex år.
– Att utrota polio kommer inte bara att bli en historisk framgång för mänskligheten utan också ett enorm steg framåt i vår kamp för att lyckas nå ut med livsviktiga vaccin till de barn som är allra svårast att nå, berättar Anthony Lake, UNICEFs högsta chef.
Planen innehåller strategier för att tackla svårigheterna att vaccinera barn i tätt befolkade slumområden, i svåråtkomliga avlägsna trakter och i osäkra farliga konfliktområden. I planeringen ingår också att stärka de nationella vaccinationssystemen i högprioriterade länder.
För att nå fram till varenda unge utbildar UNICEF hundratusentals frivilliga som trotsar milsvida öknar, djupa djungler och ibland våldsamma krig för att vaccinera barnen. Vi hjälper dem med transportmedel som jeepar, motorcyklar, cyklar och båtar. Och när det inte fungerar tar de hjälp av åsnor, kameler, renar eller går till fots.
Världens ledare ställer upp
Över 400 vetenskapsmän och hälsoexperter världen över har godkänt utrotningsplanen och intygar att världen kan bli poliofri år 2018. Många av världens ledare och filantroper som Bill Gates, har lovat finansiera tre fjärdedelar av projektet och uppmanar nu andra givare att bidra med resten av pengarna.
Relaterade artiklar
Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.
Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.
I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.