un0203363-900x596.jpg

Goda nyheter! Över 145000 barn från rohingyafolket får nu möjlighet att gå i skolan igen. Barnen som flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh har börjat det nya skolåret i skolor som stöds av UNICEF, i flyktinglägren i Cox’s Bazar.

Skribent |

Publicerad |

2019 02 01

Uppdaterad |

2019 02 01

145 000 barn från rohingyafolket tillbaka i skolan

Glada tjejer vid UNICEFs utbildningscenter i lägret Balukhali i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: © UNICEF/Sokol

Sammanlagt har omkring 1 600 utbildningscenter byggts runt om i flyktinglägren, något som ger barnen som flytt från våldet en möjlighet till en mer normal vardag igen.

– Jag har gått i skolan i nästan en månad nu, säger Minara, elva år. Det är fint här, det finns ingen lera på golvet.

– Många av barnen har genomgått svåra trauman. De har utsatts för våld och många har skottskador, synskador eller svårigheter att prata, säger Iffat Farhana som arbetar med utbildning för UNICEF i Cox’s Bazar. Varje barn har rätt till utbildning, och med fler skolor och lärare har UNICEF som mål att nå alla barn och hjälpa dem att lära sig, utvecklas och nå sin fulla potential.

Arbetet med att bygga fler skolor fortsätter. Målet är att 260 000 barn ska få möjlighet att komma tillbaka till skolan under året, vid totalt 2 500 skolor. Kvaliteten på utbildningen ska också förbättras löpande genom att nya och befintliga lärare deltar i utvecklingsprogram.

Skolan är bästa medicinen mot trauma

När krig och katastrofer skapar kaos i barnens tillvaro, är något så självklart som att gå till skolan och leka med sina kompisar den allra bästa medicinen. De får vardagliga rutiner som lugnar och skapar en känsla av normalitet.

Barnen får också möjlighet att leka, skratta och vara just barn – något som är absolut nödvändigt för att barn ska kunna komma över hemska upplevelser.

Här kan du läsa mer om hur UNICEF arbetar för att barn i katastrofer ska få sina rättigheter tillgodosedda:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Elev i yrkesutbildning - Elfenbenskusten 2024
Elfenbenskusten

Idag på internationella flickdagen riktar vi fokus på världens flickor och vikten av att öka deras tillgång till utbildning. När flickor får gå i skolan minskar risken att de gifts bort, dras in i barnarbete eller utsätts för våld och övergrepp.

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.