Översvämningarna har nu skövlat stora områden i Pakistan och katastrofen bedöms som den värsta i mannaminne. FN beräknar att över 15 miljoner människor har drabbats, vilket är betydligt fler än vid tsunamin. Nästan hälften är barn – och just nu 3,5 är miljoner av dem i akut behov av hjälp. Deras liv hotas främst av kolera, diaréer, tyfus och andra dödliga sjukdomar som sprids på grund av förorenat vatten.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 08 15
Uppdaterad |
2010 08 15
3,5 miljoner barn i Pakistan hotas av sjukdomar
Översvämningskatastrofen i Pakistan har antagit enorma proportioner och antalet människor som påverkas ökar för varje dag. I dagsläget är över 15 miljoner människor drabbade, alltså många fler än vid tsunamin 2004 (5 miljoner). FN beräknar att upp till 3,5 miljoner barn just nu hotas av dödliga vattenburna sjukdomar, som till exempel diarréer, kolera, tyfus, dysenteri, gulsot, hudsjukdomar, ögonsjukdomar, inälvsmaskar och parasiter. Det förorenade vattnet är ett av de största hoten och det är barnen som drabbas värst när vatten och hygien tryter.
Rent vatten högsta prioritet
Viktigast är alltså att se till att människor får tillgång till rent vatten och det är UNICEF som leder de katastrofinsatser som gäller vatten, hygien och sanitet. Tillsammans med andra hjälporganisationer kämpar man mot klockan för att förhindra spridning av vattenburna sjukdomar. Redan nu har UNICEF bidragit till att över en miljon människor i Pakistan får tillgång till rent vatten, men hjälpbehovet är enormt. Ytterligare minst fem miljoner människor är i akut behov av dricksvatten.
– Vad som oroar oss mest är vatten och hälsa. Rent vatten är nödvändigt för att undvika vattenburna sjukdomar. Översvämningarna har förorenat brunnar och vattensystem och vattnet har blivit kraftigt förgiftat, berättar Maurizio Giuliano som är talesperson för FN:s hjälpsamordningsorgan OCHA.
Mer pengar behövs
OCHA varnar för "en andra dödsvåg" om inte internationell hjälp når fram och UNICEF vädjar nu om omedelbart stöd till katastrofhjälp, endast en tredjedel av de 3,2 miljarder kronor som FN begärt har kommit in.
Relaterade artiklar
Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.
Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.
Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.