Nu när eleverna i Guinea, Liberia och Sierra Leone går på sommarlov kan man konstatera att de nya hygienrutinerna på skolorna har fungerat. Inga elever eller lärare har smittats sen dess.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 08 14
Uppdaterad |
2015 08 14
Hygienutbildning fick bort ebola från skolorna
En flicka tvättar händerna på en grundskola i centrala Monrovia, huvudstaden i Liberia.
Foto: © UNICEF/Irwin
Inga fall av smittade elever eller lärare har rapporterats på skolor i de tre länderna sedan hygienrutiner har införts. Insatsen startade så fort skolorna kunde öppna igen efter en månads försening orsakad av ebola. I Liberia har två skolor sanerats som en försiktighetsåtgärd efter att två elever avled av viruset.
Rutinerna har tagits fram av UNICEF och andra samarbetspartners och innebär att man tar tempen på elever och personal på skolan, samt att man ordnar tillgång till rent vatten. Man förser även skolor med tvålar, utbildar lärare och erbjuder psykosocialt stöd. Att upprätta och genomföra rutinerna i de tre länderna krävde månader av förberedelser.
- Den enorma insats som krävdes för att göra skolorna ebolafria verkar ha lönat sig, säger Geoff Wiffin, chef för UNICEF i Sierra Leone.
- I skolorna har barnen fått lära sig hur man skyddar sig själva och andra från ebola, och sedan har de fört vidare sina kunskaper till sina föräldrar och andra personer i samhället. Detta har spelat en stor roll i kampen mot epidemin.
En kvinna använder en infraröd termometer för att ta tempen på några flickor när de anländer till sin skola i Guineas huvudstad Conakry. Foto: © UNICEF/Perret
Omkring fem miljoner barn har missat månader av undervisning eftersom flera skolor i de tre värst drabbade länderna, Guinea, Liberia och Sierra Leone, tvingades stänga från juli 2014 fram till de första månaderna av 2015 på grund av viruset. Detta är skolor som redan före ebola hade låg närvaro bland elever.
UNICEF arbetar nu för att de förebyggande rutinerna ska fortsätta att följas på skolorna även när eleverna är tillbaka från sommarledigheten. Vi stödjer även insatser för att stärka utbildningssystemet genom att ta itu med frågor som låg inskrivning, brist på utbildade lärare och tillgång till rent vatten. Endast 33 procent av låg- och mellanstadieskolorna i Guinea har tillgång till vatten, endast 45 procent i Liberia och cirka 40 procent i Sierra Leone. Att få skolorna att upprätthålla god hygien är även viktigt för att skydda barnen mot andra sjukdomar.
- Samtidigt som vi kämpar för att komma ner till noll fall så måste vi också tänka på framtiden. Stora investeringar behövs för att se till att skolorna har tillgång till vatten och sanitet, säger Sheldon Yett, chef på UNICEF i Liberia.
Vill du vara med och kämpa för utsatta barn världen över? Bli Världsförälder idag.
Relaterade artiklar
Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.
Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.
Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.