UNICEFSkribenter
UNICEF Sverige
UNICEF ikon skribent alt-1

UNICEF Sverige

Skribent
Artiklar med denna byline saknar personlig avsändare och skrivs av flera skribenter på UNICEF Sverige.
Kopiera länk
uni363784.jpg
Afghanistan

Somaya Faruqi, 17, bor i Herat, Afghanistan. Tillsammans med fyra andra tjejer har hon uppfunnit en ny respirator av gamla bildelar. Förhoppningen är att respiratorn, som är billigare än de traditionella, ska kunna användas för att vårda patienter med covid-19.

arne-larsson-familjens-jurist.jpeg
Sverige

Vi vet med säkerhet att livet inte varar för evigt. Men precis när det tar slut är omöjligt att veta. Därför är det klokt att inte vänta med att skriva ner dina önskemål om vad som ska hända när dagen väl kommer. Den rätta tidpunkten för att upprätta ett testamente är helt enkelt nu.

fotboll-annas-img-scaled.jpg
Idrott och lek

De flesta barn deltar någon gång i föreningsidrott för att ha roligt med kompisar och prova olika idrotter. Men verksamheten är inte alltid anpassad efter barnens behov och önskemål. Det vill vi på UNICEF ändra på. För att få större kraft och öka takten behöver vi dig, företagare, i vårt lag!

uni178344.jpg
Ebola

Goda nyheter! UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), Röda Korset och Läkare Utan Gränser har nu etablerat ett globalt lager för vaccin mot ebola, för att kunna agera snabbt och begränsa nya utbrott.

Guatemala: En klass i Laguna Palo Verde-skolan
Barnadödlighet

Undernäring är ett enormt problem för barnen i Guatemala. Nästan hälften av alla barn under fem år är kroniskt under­närda. Det inne­bär att under­näring­en på­gått så länge att barnen hämmats i växten, både rent kropps­ligt och men­talt. Vi finns på plats och gör vårt ytter­sta för att för­ändra situa­tionen.

skarmklipp.jpg
Sverige

Barns rättigheter och synen på barn som rättighetsbärare tog ett historiskt kliv när barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Ett efterlängtat beslut som UNICEF Sverige har arbetat för under lång tid. Vilka positiva satsningar på barns rättigheter har genomförts under året som gått?

uni366577.jpg
Jemen

Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.

un042984.jpg
Sverige

I juni 2019 tillsatte regeringen en kommitté för att ta fram en ny permanent migrationslagstiftning som ersätter den tillfälliga lagen. Den nya lagen ska börja gälla den 21 juli 2021. Det är med oro UNICEF Sverige lämnar in remissvar till regeringen idag, då förslagen tar för lite hänsyn till barns rättigheter och skyddsbehov.

uni325619.jpg
Coronaviruset

Coronapandemin är på väg mot sitt andra år. I en rapport från UNICEF tydliggörs de stora och allvarliga konsekvenserna för barnen. Rapporten är den första som sammanfattat visar hur barnen drabbas, på alla plan, och hur vi riskerar en förlorad generation om vi inte vänder trenden nu.

un0357027.jpg
Barnadödlighet

Konflikter, klimatförändringar, katastrofer och en coronapandemi som kronan på verket, har gjort 2020 till ett minst sagt tufft år för barn världen över. Katastrofarbetet under 2021 kommer att kräva större insatser och vara viktigare än någonsin, visar UNICEFs årliga rapport om barn i katastrofer. Annars riskerar vi att pandemin skapar en förlorad generation.

Jemen-Mån-liggande.jpg
Jemen

Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.

UNICEF transporterar förnödenheter till de katastrofdrabbade på Afrikas Horn
UNICEFs katastroflager

I Köpenhamn finns UNICEFs stora katastrof­lager. Här finns allt från vaccin, medicin och vätske­ersätt­ning till skol­material, fot­bollar och tält. Med kort varsel – redan inom 72 timmar – kan vi packa och flyga in ton­vis med pro­dukter som räddar barns liv.

Albanien: Edison, 15 år, med sin kusin
Albanien

I Albanien är det vanligt att barn och unga utsätts för miss­handel, över­grepp och van­vård. För att ändra på det har vi länge arbetat lång­sik­tigt för att bygga upp ett natio­nellt skydds­nät kring barnen. Vi hjälpte bland annat till att starta Barnens Hjälp­telefon kallad ALO116 – ett gratis­nummer som barnen kan ringa till dygnet runt, året om.

Nepal: En mamma med sitt barn
Nepal

Nepal är ett av världens fatti­gaste länder. Barn och kvinnor är mycket ut­satta och UNICEF kämpar för att bygga upp lokala skydds­nät som ger dem den trygg­het de har rätt till.

Flicka i Filippinerna håller i en svart tavla med siffror på
Filippinerna

När krig och kata­strofer gör livet kaotiskt kan skolan hjälpa till att skapa stabi­litet och trygg­het i barns liv och skydda dem mot våld och exploa­tering. Därför är det viktigt att få igång skol­under­vis­ningen så snabbt som möjligt i kris­situa­tioner.

Rent vatten är en bristvara i Etiopien
Etiopien

Etiopien är ett av världens fatti­gaste länder. Här är torka och brist på rent vatten och toa­letter ett problem för de flesta familjer, och en av de främsta or­saker­na till att många flickor hoppar av skolan. UNICEF arbetar för att förse skolor­na med vatten och sepa­rata toa­letter för pojkar och flickor.

uni316687.jpg
Mässling

Världens arbete mot covid-19 riskerar att leda till allvarliga epidemier av mässling och polio, varnar UNICEF och WHO. Avbrott i vaccinationsprogram världen över innebär att många barn riskerar att dö i sjukdomar som kan förebyggas, om inte stora satsningar görs nu.

uni326925.jpg
Coronaviruset

Världen befinner sig i en kamp mot klockan för att få fram vaccin mot covid-19. Aldrig tidigare har så mycket resurser samtidigt lagts på att stoppa spridningen av en sjukdom. Över 300 olika vaccin befinner sig i olika stadier av utveckling, och behovet av samordning och samarbete mellan världens länder är enormt.

uni313428.jpg
Jemen

Allt fler barn under fem år är nu akut undernärda i Jemen. På vissa platser är antalet det högsta som någonsin registrerats – över en halv miljon fall i södra delen av landet, varnar UNICEF och andra FN-organisationer. Läget är mer än akut, och omvärlden måste agera nu om vi ska hinna rädda barns liv.

Unicef Logo Swedish
Europa

I 75 år har FN kämpat för att skapa en rättvis och mer hållbar värld för framtida generationer. Arbetet är nu viktigare än någonsin, när vi gemensamt måste bekämpa covid-19, klimatförändringar och ojämlikhet, och ge barn och unga möjlighet att delta i frågor som rör dem och deras framtid.

un046808.jpg
Internationella handtvättardagen

Idag är det den internationella handtvättardagen, en årlig dag för att uppmärksamma vikten av god handhygien. Att tvätta händerna är ett av huvudbudskapen för att förhindra smittspridning av covid-19. Men miljarder människor kan inte följa rådet, helt enkelt för att de saknar vatten och tvål.

skolpaket-for-en-flicka_-unicef_faffin_un0122322.jpg
Mens

Vad skulle du göra om du några dagar i månaden förbjöds att umgås med dina vänner? Hindrades från att laga mat, gå i skolan, att sova i en säng eller ens gå ut? Det är många flickors verklighet när de får sin mens. Starka tabun och brist på kunskap gör att flickors utveckling hålls tillbaka. Det vill vi på UNICEF lyfta i samband med internationella flickdagen.

uni194346.jpg
Barnadödlighet

Nästan två miljoner dödfödda barn föds varje år världen över, enligt en ny rapport från UNICEF, WHO, Världsbanken och UNDESA. Coronapandemins påverkan på vården riskerar nu att förvärra situationen med ytterligare 200000 dödfödda under det kommande året.

un051294.jpg
Agenda 2030

Den 23-25 oktober arrangerar UNICEF Sverige och Svenska Institutet ett globalt digitalt hackathon som låter barn delta och bidra till konkreta lösningar på de utmaningar som drabbar dem under och efter coronapandemin. Anmäl dig som hackare, mentor eller partner idag!