UNICEF Sverige
|Samarbetet mellan UNICEF och M-magasin, som inleddes 2008, har hittills inbringat över tio miljoner kronor till UNICEFs arbete. Pengarna har bland annat gått till att stödja barn och kvinnor i Nepal, som barnmorskan Laxmi och gravida Hajira, i avlägsna Kalika Khetu.
Barns rättigheter får stå tillbaka i asylprocessen i Sverige. Rättssäkerheten blir lidande och barnets bästa prioriteras inte. Det visar en ny rapport från UNICEF som jämför läget för barnen i de nordiska länderna.
Idag är det sju år sedan den våldsamma konflikten i Syrien började. Miljontals barn har tvingats fly från sina hem och var fjärde person som dödats i kriget är ett barn. Efter sju års konflikt kan situationen kännas hopplös men UNICEF ger aldrig upp. För barnens skull.
Den 15 mars har kriget i Syrien pågått i sju år. För många av de drabbade barnen är det hela eller större delen av deras liv. Många har skadats och fått svåra funktionsnedsättningar, och utan ett slut på kriget i sikte riskerar de här barnen att glömmas bort.
Visste du att i vissa delar av världen anses det vara livsfarligt att vara i närheten av en flicka eller kvinna som har mens? Den här och många andra myter om mens drabbar miljontals flickor världen över, något som vi på UNICEF idag vill lyfta på internationella kvinnodagen.
Häromdagen nådde hjälpen äntligen fram till barnen och deras familjer i östra Ghouta. UNICEF, FN och Syriska Röda halvmånen levererade mat, mediciner och hygienprodukter till 27 500 människor. Vår personal på plats rapporterar om den svåra situationen i den belägrade staden.
Situationen för de syriska barnen är akut efter nära sju år av konflikt. UNICEF finns på plats och jobbar intensivt med att förse barn och deras familjer med bland annat medicin, mat, varma kläder och rent vatten. Vi står nu redo att leverera livräddande hjälp till barnen i bland annat den belägrade staden Ghouta.
”Det var små slag mot kinden, mot örat. Så tog han tag i tröjan och tryckte upp mot väggen för att visa vem som hade makten.” En 16-årig pojke berättar idag om sin uppväxt med en pappa som hotat och trakasserat honom under hela hans uppväxt, utan påföljd. Idag är inte allt våld mot barn straffbart i Sverige. Det vill UNICEF ändra på.
Idag på internationella brottsofferdagen gästbloggar Brottsofferjouren Sveriges förbundsordförande, Sven-Erik Alhem, hos UNICEF – om vikten av att ändra svensk lagstiftning för att skydda barn mot våld i hemmet. "Likheten inför lagen är inte fullkomlig."
UNICEF Sverige driver just nu en kampanj för att göra allt våld mot barn straffbart. Idag skriver vi ett öppet brev till de barn- och rättspolitiska talespersonerna inom samtliga riksdagspartier. Ställer ni er bakom vårt krav?
Att barn tvingas bevittna våld i hemmet är inte straffbart i Sverige, trots att forskning visar att det kan leda till allvarliga konsekvenser för barnen. Idag delar vi en åttaårig flickas berättelse. Läs om hennes upplevelser och skriv under vårt krav för att stoppa våld mot barn.
Just nu kraftsamlar UNICEF för att sätta ljuset på det faktum att inte allt våld mot barn är straffbart i Sverige. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om barn som utsätts för våld i hemmet, och vad vi tillsammans kan göra för att stoppa våld mot barn.
Visste du att 36 procent av barnen i Sverige utsatts för någon form av misshandel av en närstående under sin uppväxt? Det vill UNICEF stoppa. Idag delar vi en pojkes berättelse. Han utsattes för psykiskt våld av sin pappa under uppväxten, men blev inte trodd och sveks av vuxenvärlden.
Barn i Sverige som utsätts för våld i hemmet har ett för svagt rättsligt skydd. Ansvariga myndigheter ger inte det stöd och skydd som barnet har rätt till. Det visar en ny rapport från UNICEF Sverige.
Under 2017 kunde alla deltagande skolor i Operation Dagsverke vara med och tävla med sina storverk inom fyra kategorier: Bästa kreativa film, Bästa kreativa initiativ, Bästa innehåll och Bästa insamlingsresultat. Nu presenteras vinnarna.
Inom barn- och ungdomsidrotten finns det idag brister både när det gäller kunskap och tillämpning av barnkonventionen. När konventionen blir lag år 2020 kommer det att ställas högre krav på idrottsföreningarna och därför har UNICEF Sverige nu tagit fram en handbok som ett stöd till landets idrottsledare.
Inför att barnkonventionen blir lag 2020 måste kunskapen öka i landets kommuner bland dem som arbetar nära de mest utsatta barnen. UNICEF Sverige lanserar nu därför en handbok för socialsekreterare som ska ge stöd i barnavårdsutredningar.
Sedan konflikten i Jemen bröt ut i mars 2015 har i genomsnitt fem barn dödats eller skadats varje dag. Mer än tre miljoner barn har fötts in i kriget och mer än elva miljoner barn är nu i behov av humanitär hjälp, visar en ny rapport från UNICEF. Det är nästan varje barn i landet.
Goda nyheter från Kamerun! I januari 2017 lanserade UNICEF ett pilotprojekt kallat "Connect My School". Projektet går ut på att ge barn i skolor på avlägsna platser tillgång till internet – bland annat i den norra delen av landet, där ungefär 50 procent av barnen tvingats på flykt från Boko Haram.
2017 var ett fruktansvärt år för barn i konfliktzoner, rapporterar UNICEF. Det är tydligt att parter i konflikter världen över har struntat i internationella lagar som är till för att skydda de allra mest utsatta.
Årets Operation Dagsverke är nu avslutat och elever runt om i Sverige har bidragit på ett fantastiskt sätt. Tillsammans har de samlat in över 1,3 miljoner kronor till UNICEFs program för att ge fler elever i Namibia livsviktig kunskap om hiv.
Amelia Adamo har under åtta års tid engagerat sig för UNICEF. På resor till bland annat Nepal och Etiopien har hon sett hur hjälpen kommer fram till barn som verkligen behöver det. Nyligen besökte hon vårt stora katastroflager i Köpenhamn och fick själv vara med och packa produkter som räddar barns liv.
Konflikten i Sydsudan går idag in på sitt femte år. Sedan 2013 har barnen i landet genomlevt våld och lidande, undernäring, sjukdomar, tvångsrekrytering och gått miste om sin utbildning. Mer än vartannat barn är drabbat, säger UNICEF i ny rapport.
Minst 400 000 barn under fem år lider av svår undernäring i Kasai-regionen i Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa. Barnen riskerar att dö om de inte snart får hjälp, varnar UNICEF. Den svåra situationen har till stor del orsakats av våldet i området.