Omkring 50 000 människor, varav minst 20 000 barn, uppges vara instängda i staden al-Falluja som kontrolleras av IS i Irak. Irakiska styrkor försöker återta staden och UNICEF är mycket oroliga för barnen och deras familjer.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2016 06 01
Uppdaterad |
2016 06 01
20 000 barn instängda i våldets al-Falluja i Irak
Foto: © UNICEF/Khuzaie
Våldet eskalerar just nu mellan irakiska styrkor och IS i staden al-Falluja, cirka sex mil väster om Bagdad. Tillgången till rent vatten uppges vara mycket liten i staden och mat och mediciner håller på att ta slut. Sedan militäroperationen inleddes i al-Falluja har väldigt få familjer lyckats ta sig ut.
– Vi är mycket oroade över hur barnen ska kunna skyddas mot det extrema våldet, inte bara i staden utan över hela landet, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak. Barn riskerar att tvångsrekryteras som barnsoldater och att separeras från sina familjer.
– Barnen riskerar att förlora sina liv och sin framtid om de tvingas bära vapen och slåss i de vuxnas krig, fortsätter Peter Hawkins.
UNICEF uppmanar alla parter att skydda barnen i al-Falluja och se till att de som vill lämna staden kan göra det på ett säkert sätt, samt skydda de civila som redan flytt från staden.
Fakta om situationen i Irak Några exempel på vad UNICEF gör Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.