Efter tålmodiga förhandlingar har FN och regeringen i Nepal förmått maoistgerillan att släppa de 3000 barn och ungdomar som tidigare utnyttjats som soldater. UNICEF finns på plats och ansvarar för rehabilitering och återanpassning.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 01 11
Uppdaterad |
2010 01 11
3 000 barnsoldater friges i Nepal
Den över ett decennium långa konflikten mellan den nepalesiska regeringen och maoistgerillan upphörde år 2006 och sedan dess har tusentals barnsoldater frigetts. Och nu är det dags för de sista att ta sina första steg på vägen till ett liv i frihet.
Rehabilitering under 12 månader
I december 2009 undertecknades en handlingsplan av FN, den nepalesiska regeringen och kommunistpartiet maoisterna. Efter det har parterna agerat snabbt och redan den 7 januari startade frigivningen av alla de före detta barnsoldaterna som fortfarande finns kvar på militärförläggningar runt om i landet. Insatsen beräknas vara avslutad i mitten av februari. Enligt planen kommer rehabilitering och återanpassning pågå under 12 månader efter att alla barn återvänt hem.
Lång väntan
De 3 000 ungdomarna som nu släpps var minderåriga när fredsavtalet skrevs den 25 maj 2006. Av dessa är idag cirka 500 barn under 18 år, varav en tredjedel är flickor. I väntan på att förhandlingarna skulle avslutas har ungdomarna i militärförläggningarna inte haft så mycket att göra. Några har arbetat med snickeri och deltagit i engelskakurser och andra har sysselsatt sig med fysisk träning, tittat på tv, spelat badminton eller volleyboll och passat barn. Men nu får alltså barnen äntligen byta sina blå uniformer till civila kläder och kan efter en avskedsceremoni äntligen återvända hem.
Skola och jobb
UNICEF har sedan 2006, i samarbete med the Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR), utvecklat och ansvarat för rehabiliteringen av av före detta barnsoldater i Nepal. Sammanlagt 7 500 barn idag hjälp att återinpassas i samhället och även de ungdomar som nu släpps kommer att stå under UNICEFs beskydd. Målet är att allihop ska få utbildning och hjälp att starta ett nytt liv. Några får hjälp att fortsätta sin grundskoleutbildning. Andra får yrkesutbildning och utrustning för att kunna starta en egen verksamhet som till exempel svetsare, snickare eller frisör.
Symbolisk start på nytt decennium
Över tio års strider lämnade efter sig stora ekonomiska och sociala problem. Idag står landet inför stora utmaningar och frigivningen av de före detta unga rebellerna ger hopp om en ny era då freden äntligen ska få fäste i landet.
– Frigivningen innebär inte bara att ungdomarna äntligen kan gå vidare med sina liv, berättar Gillian Mellsop som är UNICEFs chef i Nepal. Den markerar också början på ett nytt årtionde i Nepal, då landet kan gå vidare in i en mer stabil och fredlig framtid.
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.