894 barn som rekryterats av en väpnad grupp i nordöstra Nigeria har släppts fria. UNICEF finns på plats för att hjälpa de frigivna barnen att återanpassas till samhället, och få tillbaka möjligheterna att vara barn igen.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2019 05 14
Uppdaterad |
2019 05 14
Närmare 900 barnsoldater har frigetts i Nigeria
Det var den civila milisgruppen Civilian Joint Task Force, (CJTF), som på fredagen släppte barnen. Frigivningen är del av ett avtal att sluta rekrytera och utnyttja barn.
I konflikten som pågår i nordöstra Nigeria har, sedan 2013, över 3 500 barn använts av väpnade grupper.
– Barn i nordöstra Nigeria har drabbats hårt av konflikten. De har använts av väpnade grupper och har behövt se dödande och våld. Det har fått allvarliga konsekvenser för deras fysiska och mentala hälsa, säger Mohammed Fall, chef för UNICEF i Nigeria.
Hösten 2017 skrev Civilian Joint Task Force på en handlingsplan för att sluta rekrytera och utnyttja barn. Sedan dess har 1 727 barn och ungdomar släppts och inga nyrekryteringar till milisgruppen ägt rum.
– Vi kan inte ge upp kampen för barnen, inte så länge de påverkas av striderna. Vi kommer att fortsätta till dess att det inte finns ett enda barn kvar hos de väpnade grupperna i Nigeria, säger Mohammed Fall.
UNICEF jobbar nära de Nigerianska myndigheterna för att de frigivna barnen ska få hjälp att återanpassas till samhället och återförenas med sina familjer. Barnen får vård, psykosocialt stöd och utbildning anpassad för deras olika åldrar, så som till exempel yrkesutbildning för att hjälpa till med familjens försörjning. UNICEF kämpar för att alla barn ska släppas fria och få en möjlighet att vara barn igen.
Läs mer om hur UNICEF arbetar för att hjälpa barn som drabbas av väpnade konflikter:
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.