UNI122708-575x382.jpg

Syrien riskerar att förlora

en hel generation barn

Konflikten i Syrien har nu pågått i två år och striderna visar inga tecken på att upphöra. 2,5 miljoner barn är drabbade. Skoningslöst våld, stora folkmassor på flykt, sönderslagen infrastruktur och samhällsservice riskerar nu att ge en hel generation barn skador för livet. Det varnar UNICEF för i en rapport idag. Mer pengar behövs omgående.

Skribent |

Publicerad |

2013 03 12

Uppdaterad |

2013 03 12

Syrien riskerar att förlora en hel generation barn

Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi

Inne i Syrien är 4 miljoner människor drabbade. En miljon människor har flytt till grannländerna, varav över 800 000 av är barn. Och flyktingströmmen fortsätter. 7000 syrier passerar gränsen varje dag.

– Miljontals syriska barn ser sitt förflutna och sin framtid slås i spillror. För varje dag växer risken att hela deras generation ska gå förlorad, säger Anthony Lake, UNICEFs högsta chef.

Barnen utsätts dagligen för extrema våldsamheter och brott mot mänskliga rättigheter. De dödas, lemlästas och förlorar sina föräldrar. De förnekas sin rätt att vara barn och går miste om sina mest grundläggande rättigheter. De flesta är svårt traumatiserade av att ha sett familjemedlemmar och vänner dödas och av att ständigt leva i kaos och ljudet från eldstriderna.

Enligt rapporten har tillgången till rent vatten och toaletter minskat med två tredjedelar i de områden som är värst drabbat av striderna. Det har lett till att allt fler insjuknar i hud- och luftvägsinfektioner, samtidigt som det är svårt att få vård. Sjukhus och vårdcentraler har förstörts och personalen har flytt.

En av fem skolor har raserats, skadats eller används som skydd för flyktingar. I Aleppo går endast sex procent av barnen regelbundet i skolan. De klassrum som fungerar är ofta överfulla, med upp till 100 barn. En hel generation barn står därför stilla i sin utveckling.

UNI122720-575x382.jpg
Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi

Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi

Sedan konflikten inleddes för två år sedan har UNICEF tillsammans med sina samarbetspartners fokuserat på att förse drabbade barn och familjer inom Syrien och i angränsande länder med rent vatten, toaletter, hälsovård, skola och skydd mot våld och övergrepp. Här är några exempel på de insatser som gjorts:

  •  1,5 miljoner barn i Syrien har fått vaccin mot polio och mässling

  • 4 miljoner människor i Syrien har fått vattenreningsutrustning som räcker i tre månader

  • 32 000 barn i Syrien får psykosocialt stöd och hjälp att bearbeta trauman

  • 75 000 barn i Syrien får provisorisk undervisning

  • Över 300 000 barn i grannländerna Jordanien, Irak, Libanon och Turkiet har fått grundläggande hjälp som rent vatten, toaletter skola och skydd mot våld och övergrepp.

UNI131540-575x382.jpg
Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi

Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi

UNICEF har bett om 1,2 miljarder kronor för att kunna ge de drabbade barnen den akuta katastrofhjälp som de behöver. Organisationen har hittills endast fått 20 procent av den summan. Om inte mer pengar kommer in omgående riskerar barnen att lämnas åt sitt öde.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojkar i vinterkläder - Ukraina 2024
Ukraina

Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.