Barn på flykt
Idag befinner sig 43,3 miljoner barn på flykt i världen (1). UNICEF genomför omfattande katastrofinsatser över hela världen och kämpar för att barn på flykt ska få sin rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd tillgodosedd.
UNICEF arbetar för att försäkra att varje barn överlever och utvecklas. Förra året fanns vi på plats i 285 katastrofer världen över, och hjälpte miljontals barn med livsviktig näring, sjukvård, rent vatten och skydd.
Tusentals barn till IS-anhängare lever under svåra förhållanden i Syrien och Irak. UNICEFs högsta chef Henrietta Fore uppmanar nu samtliga medlemsländer att ta sitt fulla ansvar för barnen och ge dem det stöd och skydd de har rätt till. Det innefattar åtgärder för att återföra barnen till sina hemländer.
Över 700 000 rohingyer har flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh de senaste åren. Mer än hälften av dem är barn. Programledaren Kristin Kaspersen har tillsammans med UNICEF besökt ett av flyktinglägren i Cox’s Bazar och träffat barn och deras familjer som lever med fruktansvärda minnen från våld och övergrepp.
Den tillfälliga lag för asylsökande som togs fram efter hösten 2015 går ut i sommar. Regeringen vill nu förlänga lagen utan att ha genomfört någon utvärdering eller analys av dess konsekvenser, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist på UNICEF Sverige.
2018 var det dödligaste året hittills för barnen i Syrien. 1106 barn dödades i striderna – det största antalet sedan kriget började för åtta år sedan. ”Det är en oroväckande missuppfattning att kriget i Syrien är över”, säger UNICEFs högsta chef Henrietta Fore.
Den största humanitära konvojen någonsin i Syrien har äntligen nått fram till Rukban. UNICEF kunde bland annat leverera vinterkläder, vaccin och skolmaterial, till över 40 000 barn och vuxna i det utsatta flyktinglägret på gränsen till Jordanien.
Det hårda vintervädret och brist på sjukvård har lett till att minst 15 barn har dött i Syrien den senaste månaden. De flesta av dem var bebisar under ett år. UNICEF uppmanar nu alla parter att släppa fram en humanitär konvoj till Rukban, där läget är akut.
Under 2018 har barn i väpnade konflikter utsatts för allvarliga brott, och världens länder har inte lyckats ställa förövarna till svars. Barn har gjorts till direkta måltavlor och miljontals barns framtid hotas, rapporterar UNICEF.
År av kris har lett till att många familjer i Mellanöstern helt saknar resurser, och det är omöjligt att ha råd med de varma kläder och filtar som behövs för att överleva vintern. Hårt väder hotar nu att göra livet ännu svårare och kylan kan snabbt bli livshotande för småbarn.
Sedan konflikten i Sydsudan bröt ut 2013 har mer än fyra miljoner människor tvingats på flykt, de flesta av dem barn. Ett påskrivet fredsavtal mellan de stridande parterna ger nu hopp om att fler barn ska kunna få en bättre framtid. Möt Yar och Chogi, två av de barn som redan fått hjälp av UNICEF.
Idag samlas majoriteten av världens ledare i Marrakech för att anta det globala migrationsramverket som förhandlats fram i FN. Men ramverket har stött på motstånd från en del länder som i slutändan valt att hoppa av. Idag förklarar Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist på UNICEF Sverige, varför ramverket är ett viktigt steg framåt för barns rättigheter.
Nu har Migrationsöverdomstolen slagit fast att det strider mot Europakonventionen och barnkonventionen att neka familjeåterförening. Det här är ett viktigt principiellt beslut som kommer att få stor betydelse för Sveriges migrationspolitik och barns rätt att leva med sin familj, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist på UNICEF Sverige.
Under 2015 skedde en kraftig ökning av antalet asylsökande till Sverige och Europa. Mycket har gjorts från politiskt håll med tillfälliga lagar och beslut, och nu har en statlig utredning kommit med förslag på hur ett framtida mottagandesystem kan se ut i Sverige för de personer som söker asyl.
Dödssiffran efter jordbävningen och tsunamin i Indonesien har nu stigit till nära 2 000 döda. 5 000 rapporteras vara saknade, och enligt myndigheterna är hoppet nu ute om att fler ska hittas vid liv i rasmassorna. För tiotusentals överlevande barn är situationen mycket svår, särskilt då många av dem har separerats från sina familjer.
Nästa vecka skickar UNICEF och Norwegian ett helt plan fyllt med näringsprodukter, vaccin och skolmaterial, till barn i Tchad som drabbats hårt av våld och torka. Men för att fylla planet till brädden behöver vi din hjälp.
Ett år efter massflykten från Burma (Myanmar) riskerar nu över 500 000 barn från rohingyafolket en dyster framtid. Barnen som befinner sig på flykt i Bangladesh går miste om sin utbildning, och stora insatser behövs nu för att undvika att barnen blir ”en förlorad generation”.
De senaste tre veckorna har våldet kraftigt eskalerat i sydvästra Syrien. Bara under det senaste dygnet har läget förvärrats då försöken att nå en fredlig lösning i området misslyckats. På kort tid har 65 barn mist livet.
Idag på internationella flyktingdagen vill UNICEF sätta ljuset på de 28 miljoner barn som är på flykt runt om i världen. Barn utgör mer än hälften av världens alla flyktingar, och världen måste göra mer för att skydda deras rättigheter.
Sammanlagt befinner sig 28 miljoner barn idag på flykt, världen över. De flyr naturkatastrofer, konflikter och våld i bland annat Syrien, Sydsudan, Irak och Burma. Idag delar vi några exempel på hur UNICEF arbetar för att skydda barnen och ge dem vad de behöver och har rätt till.
Mousa, fem år, är på flykt i Syrien tillsammans med sin familj. De tvingades lämna sitt hem i Deir-ez-Zor för tre år sedan. Då hade Mousa precis skadats av granatsplitter som träffade honom i ögat. Han har opererats en gång, och behöver en operation till. Men trots allt det hemska hittar Mousa anledningar att le.
Barns rättigheter får stå tillbaka i asylprocessen i Sverige. Rättssäkerheten blir lidande och barnets bästa prioriteras inte. Det visar en ny rapport från UNICEF som jämför läget för barnen i de nordiska länderna.
Idag är det sju år sedan den våldsamma konflikten i Syrien började. Miljontals barn har tvingats fly från sina hem och var fjärde person som dödats i kriget är ett barn. Efter sju års konflikt kan situationen kännas hopplös men UNICEF ger aldrig upp. För barnens skull.
Den 15 mars har kriget i Syrien pågått i sju år. För många av de drabbade barnen är det hela eller större delen av deras liv. Många har skadats och fått svåra funktionsnedsättningar, och utan ett slut på kriget i sikte riskerar de här barnen att glömmas bort.