Egypt-NYHQ2005-2421Giacomo-Pirozzi.jpg-blogg.jpg

Brutal verklighet för Egyptens

barn och kvinnor

Skribent |

Publicerad |

2011 02 11

Uppdaterad |

2011 02 11

Brutal verklighet för Egyptens barn och kvinnor

Nyhetsrapporteringen från Kairo blir allt mer dramatisk. Demonstranternas krav på förändring i Egypten möts av brutalitet. Men bakom de senaste tre veckornas omskakande händelser döljer sig en annan brutalitet – den som dagligen drabbar kvinnor och barn i Egypten.

Tänk bara på dessa siffror:

23,8 procent av barnen i Egypten lever under den nationella gränsen för fattigdom.

91 procent av kvinnorna uppger att de har blivit könsstympade.

Egypt-NYHQ2005-1571-Giacomo-Pirozzi.jpg-blogg.jpg
Rakblad av den typ som brukar användas vid kvinnlig könsstympning.Foto: UNICEF/Giacomo Pirozzi

Enligt rapporten Trends of Child Poverty and Disparities in Egypt, som UNICEF gav ut hösten 2010, har antalet fattiga barn blivit flera under de senaste åren. Utvecklingen går åt fel håll. År 2009 levde sju miljoner barn under den nationella fattigdomsgränsen, en ökning med 1,3 miljoner barn jämfört med år 1999. Detta beror inte bara på befolkningsökningen. Andelen fattiga barn har också ökat – från 21 procent år 2000 till 23,8 procent år 2009.

Andra siffror understryker den sorgliga utvecklingskurvan. Enligt samma rapport har antalet undernärda barn under fem år nära tredubblats – från 509 000 undernärda barn år 2000 till 1,5 miljoner undernärda barn år 2008 .

Fler egyptiska barn får visserligen gå i skolan idag. År 2000 gick 1,2 miljoner barn miste om den skolgång de har rätt till enligt barnkonventionen. År 2008 hade siffran sjunkit, då var det 490 000 barn som inte fick gå i grundskolan. Men könsfördelningen är fortfarande djupt orättvis. Det är dubbelt så vanligt att flickor inte får gå i skolan jämfört med pojkar. Detta är en tragedi på flera plan, både individuellt och för samhället i stort. Flickors utbildning betyder mycket för utvecklingen i ett land. Till exempel brukar flickor som går i skolan gifta sig senare och de får vanligtvis färre och friskare barn.

Egypt-NYHQ2005-1593-Giacomo-Pirozzi.jpg-blogg.jpg
Foto: UNICEF/Giacomo Pirozzi

Vi svenskar är vana att tänka på Egypten som ett någorlunda välordnat land som det är trevligt att semestra i, för att snorkla och dyka i Röda havet och för att besöka imponerande historiska monument och platser. För de flesta svenskar kommer det som en överraskning att hela 91 procent av alla kvinnor mellan 15 och 49 år i Egypten har blivit könsstympade.

Könsstympning är ett brott mot kvinnors och flickors rätt till överlevnad, god hälsa och skydd mot våld och övergrepp. Det hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. I Egypten går denna sedvänja tillbaka 2000 år i tiden. Ingreppet brukar göras innan flickorna fyller 13 år. Det sägs vara en förberedelse inför äktenskapet. Men könsstympning handlar om att kontrollera kvinnors sexualitet – när kvinnor förlorar förmågan att njuta av sex tros de bli mindre lockade av otrohet.

Egypt-NYHQ2005-1564-Giacomo-Pirozzi.jpgblogg.jpg
Motivet på en affisch som använts i kampen mot könsstympning. Affischen föreställer en flicka som gråter då hennes mamma tvingar henne till en klinik för att få ingreppet utfört. Läkaren ser också ut att motsätta sig ingreppet.Foto: UNICEF/Giacomo Pirozzi

UNICEF arbetar mot könsstympning i de länder där det förekommer. Resultaten visar att det går att få hela samhällen att upphöra med könsstympning. Läs mer om hur 6000 afrikanska samhällen övergivit den skadliga seden.

I Egypten har UNICEF och våra samarbetspartners arbetat mycket med att ge barn, ungdomar och kvinnor redskap att våga uttrycka känslor och åsikter, så att de kan stå upp för vad de tror på och bidra till en förändring av samhället. Dessa sociala verktyg är inget som lärs ut i skolan. Egypten är ett auktoritärt samhälle på alla nivåer, men som vi har sett de senaste dagarna kan tålamodet brista – och förändringar tvingas fram.

Texten är baserad på en bloggpost av UNICEF Norges generalsekreterare Kjersti Fløgstad .

Läs mer om den politiska utvecklingen i Egypten på DN.se: Mubarak flyr Kairo och se bilder från upproret i Kairo .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.