Tillsammans med idrottsmän och kändisar från hela landet sprang Sveriges UNICEF-ambassadör Lill Lindfors i den olympiska fackelstafetten ”Athens 2004 Olympic Torch Relay” i Stockholm den 1 juli.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2004 07 01
Uppdaterad |
2004 07 01
Lill Lindfors sprang med OS-facklan
Det här är första gången som den olympiska elden färdas över hela världen innan den kommer fram till OS i Aten. Eftersom den Olympiska Kommittén och UNICEF har ett internationellt samarbete kring barns rätt till sport- och idrottsaktiviteter, har UNICEF fått i uppdrag att utse fackellöpare i fyra av de 33 städer som facklan passerar – Stockholm, New York, Rio de Janeiro och Moskva. I Stockholm var det UNICEF-ambassadören Lill Lindfors som fick äran att springa med OS-facklan. Lill tog emot emot facklan ur Prins Carl Philips hand på Skeppsbron vid Drakens gränd och sprang 400 m fram mot Slussen.
UNICEF och IOC sammarbetar
Temat för det världsomfattande evenemanget är ”Pass the flame, unite the world”. Meningen är att fackelstafetten ska förmedla själva tanken med de olympiska spelen: ”Att i en anda av vänskap, solidaritet och rent spel bidra till att bygga en bättre och fredligare värld.”
Det är också den andan som UNICEF och den Olympiska Kommittén under sitt 10-åriga samarbete har velat sprida till barn över hela världen.
Ända sedan 1994 har man tillsammans kämpat för att ge fler barn och ungdomar tillgång till sport- och idrottsaktiviteter. Idrott har en positiv inverkan på barns och ungdomars utveckling och välbefinnande. FNs barnkonvention slår fast att alla barn har rätt till lek och fritidsaktiviteter. IOC och UNICEF har tack vare sin breda internationella verksamhet kunnat genomföra flera lyckade samarbetsprojekt på lokal nivå runt om i världen.
Lill Lindfors – en engagerad UNICEF-ambassadör
Lill Lindfors har sedan hösten 1998 då hon utsågs till UNICEF-ambassadör hjälpt till att föra barnens talan runt om i landet och att sprida kunskap om UNICEFs arbete för jordens alla barn. Hon har särskilt engagerat sig i projekt som främjar flickors utbildning och gjort flera resor för att på nära håll följa UNICEFs arbete.
Lill har bland annat besökt Nepals UNICEF-stödda s k Bal Shiksha-skolor som ger arbetande barn möjlighet till ett par timmars undervisning om dagen. Hon har också rest runt i Afrika och besökt flera UNICEF-projekt med inriktning på gatubarn, hiv/aids och utbildning för flickor. Nu i våras var Lill i Thailand för att se hur UNICEF arbetar för att förhindra att barn utsätts för människohandel, s k trafficking.