2023 tilldelades sångerskan Angelique Kidjo Polarpriset. Angelique, ursprungligen från Benin, är sedan många år tillbaka ambassadör för UNICEF, och i samband med prisutdelningen besökte hon UNICEF Sveriges kontor. Vi passade på att göra en intervju med världsstjärnan om hennes engagemang för UNICEF och barns rättigheter.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2023 05 23
Uppdaterad |
2023 05 23
Polarprisvinnaren Angelique Kidjo om sitt engagemang för barns rättigheter
2023 tilldelades sångerskan Angelique Kidjo Polarpriset. Angelique, ursprungligen från Benin, är sedan många år tillbaka ambassadör för UNICEF, och i samband med prisutdelningen besökte hon UNICEF Sveriges kontor. Vi passade på att göra en intervju med världsstjärnan om hennes engagemang för UNICEF och barns rättigheter.
Grattis till Polarpriset, hur känns det?
Det kom som en total överraskning att jag fick det, jag förväntade mig inget sådant. Men det kommer också med ett stort ansvar. Ett ansvar att fortsätta påverka för att barn ska få ett bättre liv. Ett ansvar att fortsätta kämpa för barns rättigheter. Och det fortsätter jag stolt att göra.
Du har under många år varit ambassadör för UNICEF, varför valde du att bli det?
Jag har varit ambassadör för UNICEF i över 20 års tid, sedan 2002. I början visste jag inte riktigt vad det skulle innebära, men jag visste att jag ville engagera mig för barns rättigheter, för flickors rättigheter, för kvinnors rättigheter. Redan under den första resan med UNICEF kände jag att jag ville vara ambassadör för dem så länge jag lever.
UNICEF utgår alltid från människors behov och lösningar, för om du inte gör det kommer du att misslyckas. Vi, UNICEF, arbetar alltid tillsammans med människor, och det är det arbetssättet som har fått mig att vilja vara kvar som ambassadör under alla dessa år. Och det är vad som gör UNICEF så effektiva.
Vilka starka minnen med UNICEF har du som du vill berätta om?
Barns rättigheter, barns villkor, har inspirerat mig och min musik genom hela livet. Jag har alltid haft UNICEF med mig. När jag själv var barn så vaccinerades jag av UNICEF. En gång när jag såg den blå UNICEF-bilen komma så sprang jag och gömde mig, för jag visste att den betydde att jag skulle få en spruta. Men nu är jag så tacksam för vaccinationerna som jag fick av UNICEF, för det har hållit mig frisk genom livet. Och jag är glad för alla barn som får hjälp av UNICEF idag. För barnen är vår framtid, vi lånar bara jorden av dem en stund.
Vi är skyldiga barnen en bättre framtid. Vi måste göra allt vi kan för att nästa generation ska kunna leva på en beboelig planet. Vi måste se till att de barn som nu växer upp har rent vatten, tillräckligt med mat, möjlighet att gå i skola och tillgång till sjukvård.
Vi kan inte säga att vi älskar våra barn om vi inte ger dem allt både här och nu och i framtiden. Och därför är UNICEF så avgörande. För vi jobbar för barn här och nu och på lång sikt.
Du är själv från Benin och besökte nyligen landet igen med UNICEF. Vad upplevde du?
Jag var i norra Benin i december, och det är en väldigt svår situation. Konflikterna i Niger och Burkina Faso spiller över och barnen i de norra delarna av landet påverkas väldigt mycket. Många barn saknar mat och är undernärda.
I Benin och många andra länder gjordes stora framsteg före pandemin och innan alla konflikter. Men mycket att det är nästan raderat nu. Det krossar mitt hjärta, det är sånt slöseri. Men vi fortsätter att jobba under de förutsättningar som råder.
Vad ger dig hopp?
Det som ger mig hopp är barnen. Du tänker att det är du som hjälper dem, men de hjälper dig minst lika mycket.
Barn är starka. Men de behöver kärlek och omvårdnad. Jag har träffat barn som är så sjuka och så fattiga, men som ändå är fulla av hopp och glöd, och som är fulla av vilja att hjälpa andra. De barn som vi hjälper, det är de som får mig att fortsätta kämpa och hoppas på en ljus framtid.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.