Möt Amina, Sara och Ariel. Tre flickor som alla drabbats svårt av konflikten i Centralafrikanska republiken. Men trots allt som hänt, så ler flickorna och vägrar att ge upp. Idag gästbloggar UNICEFs Kent Page, kommunikationsspecialist i katastrofer, och berättar om sina möten med de leende barnen.
Hur många personer ingår i ert hushåll? Hur många av barnen går i skolan? Har ni något barn som dött innan fem års ålder? Har ni elektricitet i bostaden? Denna typ av frågor ställs till de ca 10 000 familjer i de länder som är med i de stora undersökningarna som kallas MICS (Multiple Indicator Cluster Survey). Arbetet kartlägger tydligt hur många barn som inte går i skolan, hur många barn som är undernärda, vilka som har tillgång till vatten och toaletter, hur många barn som arbetar och så vidare.
När de fattigaste barnen i världen föds är risken tre gånger större att det saknas utbildad personal, jämfört med vid de rikaste barnens födslar. Det är ett exempel på hur barn fortfarande tillåts halka efter, trots de stora framsteg som görs på många håll. Nu behövs ett större fokus på klyftorna, slår UNICEF fast i en ny rapport.
Sedan 2008 samarbetar vi med M-magasin. Chefredaktören Amelia Adamo är starkt engagerad i barns rättigheter. Hon har vid olika tillfällen besökt Etiopien och i ett flertal artiklar skildrat situationen för kvinnor och barn i landet. Idag gästbloggar hon hos oss.
885 000 människor är just nu på flykt på grund av konflikten i Centralafrikanska republiken. Situationen för barnen är fortsatt mycket svår. De skadas både direkt av våldet, och indirekt genom undernäring. UNICEF finns på plats i landet och vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer.
Vi lever kvar i en världsbild från 1980-talet där utvecklingen i världen inte går framåt. I själva verket har världen under de senaste 25 åren sett enastående framsteg på nästan alla områden som gäller mänsklig utveckling. Det är idag 700 miljoner färre människor som lever i extrem fattigdom, alltså under 1,25 USD per dag.
Sedan 1990 har Etiopien minskat barnadödligheten med två tredjedelar och på bara 10 år har den halverats. Därmed har Etiopien redan uppnått millenniemål nummer fyra. Framgångsreceptet är politisk vilja, tydliga riktlinjer och ett nära samarbete med UNICEF.
Förra veckan släppte UNICEF en rapport om barnadödligheten som visar tydliga framsteg i att antalet barn under fem år som dör i världen stadigt sjunker. Med anledningen av rapporten har vi bjudit in en gästbloggare som är expert inom barns och mödrars hälsa.
Kampen mot barnadödligheten i världen måste gå snabbare. Annars kommer inte millenniemålet om att minska barnadödligheten med två tredjedelar till 2015 att uppnås. Med nuvarande takt kommer målet inte att nås förrän 2028, visar en ny rapport från UNICEF.
Vattendunken är tom igen och du måste ge dig iväg för att fylla på den. Du suckar när du tänker på de dryga två kilometrarna som du måste gå för att komma till pumpen. Du tänker också surt på de ansvariga politikerna i din kommun som gång på gång lovat att dra kommunalt vatten till ditt område. Men inget händer. Visst ligger ditt hus i ett glesbygdsområde en bra bit bort från storstan, men visst pratar de alltid om att hela Sverige ska leva?
Om alla barn uteslutande ammas under sina första sex månader i livet kan barnadödligheten i världen minskas med upp till 45 procent. Trots detta är det idag endast hälften av alla barn som under den här livsviktiga tiden får sin näring enbart via bröstmjölk. Under Världsamningsveckan som börjar idag, lyfter UNICEF behovet av stöd och information till mammor, hälsopersonal och politiker.
I Somalia lanserade UNICEF nu i veckan ett nytt kombinationsvaccin som kommer att skydda tusentals barn mot flera olika sjukdomar, bland annat lunginflammation. Alla barn i landet ska vaccineras före sin ettårsdag.
Diarré och lunginflammation har länge hört till de främsta dödsorsakerna bland barn som är yngre än fem år. Men idag har vi äntligen all den kunskap och teknik som krävs för att skydda barn mot de båda sjukdomarna. Från och med nu är det fullt möjligt att årligen rädda livet på två miljoner barn. Det visar den nya globala handlingsplan som presenteras idag av UNICEF och Världshälsoorganisationen, WHO.
De åtta globala mål som världen enades om år 2000 har haft avgörande betydelse. Aldrig förr har så många barn överlevt sina första levnadsår. Aldrig har fler barn fått möjlighet att utveckla sina färdigheter. Vi på UNICEF glädjer oss åt framstegen, men uppmanar till ännu större ansträngningar under de 1000 dagar som idag återstår fram till mål.
Konflikten i Syrien har nu pågått i två år och striderna visar inga tecken på att upphöra. 2,5 miljoner barn är drabbade. Skoningslöst våld, stora folkmassor på flykt, sönderslagen infrastruktur och samhällsservice riskerar nu att ge en hel generation barn skador för livet. Det varnar UNICEF för i en rapport idag. Mer pengar behövs omgående.
Bristen på rent vatten är akut inne i Syrien och barnen är som alltid mest utsatta. Risken är stor att diarréer och andra sjukdomar sprider sig bland barnen och UNICEF startar nu en omfattande insats för att säkra tillgången till rent vatten.
Uppskattningsvis 1,3 miljoner barn har drabbats av krisen i Syrien och nu kartlägger UNICEF hälsan bland tusentals barn för att undvika undernäring. UNICEF vädjar om mer pengar för att kunna möta de ökade behoven.
Det har gått ett år sedan FN först klassade södra Somalia som svältområde. Andelen akut undernärda var då uppe i 30 procent av befolkningen i området. På hela Afrikas horn var över 13 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd. Tack vare omvärldens engagemang och generösa bidrag har UNICEF kunnat öka sina akuta insatser och det långsiktiga utvecklingsarbetet i Somalia, Kenya, Etiopien och Djibouti.
Politiska oroligheter och konflikter i Jemen har slagit hårt mot landets barn. Den humanitära krisen präglas också av en ekonomisk kollaps. Matpriserna har rusat i höjden och det råder brist på rent vatten. Nära en miljon barn beräknas vara akut undernärda och i behov av omedelbar vård. UNICEF finansierar i dagsläget 500 näringskliniker i landet, dit undernärda barn kommer för vård och näring. Men mer hjälp behövs snabbt.
Kumbaba är sju månader gammal och kommer från södra Mauretanien. Hans mamma lämnade hembyn för att söka vård, eftersom han var svårt undernärd. På UNICEFs näringsklinik i Kaédi har Kumbaba fått snabbverkande näringsersättning, vitamin- och näringstillskott. Han mår redan mycket bättre.
Ett av länderna i Sahelområdet som har drabbats av den pågående näringskrisen är Tchad. 127 000 barn i landet beräknas ligga i farozonen för svår undernäring, vilket är ett livshotande tillstånd. Mellan april och juni i år delade UNICEF ut näringstillskott till 200 000 utsatta barn mellan 6 och 23 månader. Det är UNICEFs största insats hittills för att förhindra undernäring i Tchad.