Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.
EU-kommissionen har nyligen antagit den första övergripande EU-strategin för barnets rättigheter, och ett förslag om att inrätta en europeisk barngaranti. Vad innebär detta mer konkret och vad får det för inverkan på barn i EU? Karin Ödquist Drackner, program- och påverkanschef för UNICEF Sverige, reder ut.
FN:s råd för mänskliga rättigheter har granskat situationen för mänskliga rättigheter i Sverige. I en rapport som har skickats till FN har regeringen nu tagit ställning till rekommendationerna. UNICEF Sverige tycker att det är beklagligt att regeringen inte accepterat barns rätt att klaga till FN:s barnrättskommitté.
Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Idag skickar vi in vårt remissvar på förslaget. Vi är över lag mycket positiva men belyser också en del rättsliga dilemman där barnets rättigheter får ge vika för rättsliga grundprinciper.
UNICEF Sverige närvarar på årets Almedalsvecka som startar på söndag. Vi finns på plats för att diskutera och samtala med politiker och andra viktiga beslutsfattare kring angelägna barnrättsfrågor.
Att utsätta barn för att bevittna våld i hemmet är idag inte ett brott, trots att forskning visar att det kan vara minst lika skadligt som fysiskt våld. Men nu föreslår en statlig utredning en ny straffbestämmelse gällande barn som bevittnar våld mellan närstående. Förslagen har ett tydligt barnrättsperspektiv, vilket UNICEF ser mycket positivt på.
Tack alla ni som engagerat er i UNICEFs kampanj "Stoppa våld mot barn”. Över 50 200 personer har ställt sig bakom vårt krav om att göra allt våld mot barn straffbart. Vi vill också rikta ett varmt tack till alla som i samband med detta delat med sig av egna erfarenheter och kommit med värdefulla inspel. I tisdags överlämnades namnunderskrifterna till Åsa Lindhagen, ansvarig minister för barnrättsfrågor.
Den 9-10 april pågick Barnrättsdagarna 2019 i Örebro. 1 400 engagerade deltagare var på plats för att diskutera barnrättsfrågor. Årets tema var barn i utsatta livssituationer och områden som våld mot barn, socialtjänstens arbete och att barnkonventionen blir lag 2020 löpte som en röd tråd genom programmet. UNICEF Sverige medverkade med seminarium, workshop samt deltagande i panel i just dessa ämnen. Vår socionompraktikant Ella Wåhlin sammanfattar de två fullspäckade dagarna.
Varför är inte allt våld mot barn straffbart? Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist på UNICEF Sverige, djupdyker i några av de frågor som uppkommit i samband med lanseringen av UNICEFs nya rapport om våld mot barn i Sverige.
Luckor i svensk lag gör att barn som utsätts för våld i hemmet har ett bristande skydd. Trots att våldet är olagligt, är det inte alltid straffbart. Föräldrar tillåts att utöva visst våld mot sina barn, visar en ny rapport från UNICEF Sverige.
Många frågor har väckts kring den hovrättsdom som meddelats i veckan, då en pappa tilldelas ensam vårdnad om sina två barn, trots att han är dömd för misshandel mot dem. I det här fallet framstår det inte som att barnens bästa har tagits i beaktande, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist på UNICEF Sverige.
Inget parti har i valrörelsen valt att lyfta att alla former av våld mot barn i hemmet ska vara straffbara. Det visar en granskning som UNICEF Sverige har gjort av riksdagspartiernas valmanifest utifrån ett barnrättsperspektiv.
Visste du att vissa former av våld mot barn inte är straffbara i Sverige idag? Det är en av de politiska frågor UNICEF Sverige särskilt valt att fokusera på i vårt valmanifest, inför valet på söndag.
För UNICEF Sverige var Almedalen en vecka fylld av konstruktiva och viktiga samtal. Vårt fokus var tydligt – stärkta rättigheter för barn, såväl i Sverige som i resten av världen.
”Det var små slag mot kinden, mot örat. Så tog han tag i tröjan och tryckte upp mot väggen för att visa vem som hade makten.” En 16-årig pojke berättar idag om sin uppväxt med en pappa som hotat och trakasserat honom under hela hans uppväxt, utan påföljd. Idag är inte allt våld mot barn straffbart i Sverige. Det vill UNICEF ändra på.
Idag på internationella brottsofferdagen gästbloggar Brottsofferjouren Sveriges förbundsordförande, Sven-Erik Alhem, hos UNICEF – om vikten av att ändra svensk lagstiftning för att skydda barn mot våld i hemmet. "Likheten inför lagen är inte fullkomlig."
UNICEF Sverige driver just nu en kampanj för att göra allt våld mot barn straffbart. Idag skriver vi ett öppet brev till de barn- och rättspolitiska talespersonerna inom samtliga riksdagspartier. Ställer ni er bakom vårt krav?
Att barn tvingas bevittna våld i hemmet är inte straffbart i Sverige, trots att forskning visar att det kan leda till allvarliga konsekvenser för barnen. Idag delar vi en åttaårig flickas berättelse. Läs om hennes upplevelser och skriv under vårt krav för att stoppa våld mot barn.
Just nu kraftsamlar UNICEF för att sätta ljuset på det faktum att inte allt våld mot barn är straffbart i Sverige. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om barn som utsätts för våld i hemmet, och vad vi tillsammans kan göra för att stoppa våld mot barn.
Visste du att 36 procent av barnen i Sverige utsatts för någon form av misshandel av en närstående under sin uppväxt? Det vill UNICEF stoppa. Idag delar vi en pojkes berättelse. Han utsattes för psykiskt våld av sin pappa under uppväxten, men blev inte trodd och sveks av vuxenvärlden.
Barn i Sverige som utsätts för våld i hemmet har ett för svagt rättsligt skydd. Ansvariga myndigheter ger inte det stöd och skydd som barnet har rätt till. Det visar en ny rapport från UNICEF Sverige.
Igår anordnade UNICEF Sverige ett seminarium i Almedalen där vi diskuterade luckor i svensk lagstiftning kring våld mot barn och vilka konsekvenser det får, utifrån ett barnrättsperspektiv. Skyddet för barn som utsätts för våld måste stärkas.
Det krävs ett starkare skydd mot barnmisshandel. Det skriver vår generalsekreterare Véronique Lönnerblad och vår chefsjurist Christina Heilborn i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.
Sverige ses ofta som ett föregångsland i att bekämpa våld mot barn och vi var först med att lagstifta mot barnaga 1979. Som ett av de nya globala utvecklingsmålen har världen slagit fast att inga barn ska utsättas för våld år 2030. Vid gårdagens seminarium i Almedalen diskuterades hur målet ska uppnås.