Placeringspolicy UNICEF Sverige
1. Om policyn
För att UNICEF Sverige ska kunna nå sina övergripande mål krävs en långsiktig och hållbar mobilisering av finansiella resurser. UNICEF Sveriges placeringspolicy ska säkerställa en långsiktig, ansvarsfull och god avkastning på eget kapital, och på så vis möjliggöra ökade finansiella resurser.
Denna placeringspolicy reglerar förvaltningen av UNICEF Sveriges kapital. Det innefattar reglering av hur UNICEF Sverige får placera egna medel och överskottslikviditet i syfte att öka kapitalet på ett kostnadseffektivt, hållbart och etiskt godtagbart sätt som också bidrar till syftet med UNICEF Sveriges verksamhet och stämmer med UNICEF Sveriges värderingar.
Policyn ska följas av alla som förbereder, fattar eller exekverar beslut avseende förvaltning, placering eller investering av UNICEF Sveriges kapital, inklusive externa förvaltare som UNICEF Sverige anlitar.
För att säkerställa verksamhetens stabilitet ska en finansiell reserv upprätthållas, vars nivå beskrivs närmare i UNICEF Sveriges policy för finansiella reserver. Denna placeringspolicy avser att reglera förvaltningen av den finansiella reserven.
UNICEF Sveriges investeringspolicy ska säkerställa att det investerade kapitalet hanteras med försiktighet och att investeringar på portföljnivå ska ske till låg risk.
2. Investeringsstrategi
2.1 UNICEF Sveriges egna kapital, den finansiella reserven, ska i huvudsak upprätthållas genom finansnetto samt värdeökning och direktavkastning på gjorda investeringar.
2.2 Investeringar ska på portföljnivå ske till låg risk.
2.3 Kapitalet ska förvaltas så effektivt som möjligt. Det ska vara placerat med god riskspridning och målsättningen är att uppnå en totalavkastning som på lång sikt motsvarar den riskfria räntan (mätt som räntan på 3 månaders statsskuldväxel) plus en riskpremie på 2 procentenheter. Det innebär en förväntad total avkastning om cirka 3-5% i en miljö där inflationen hålls på Riksbankens mål om 2%.
2.4 Investeringsstrategin ska huvudsakligen implementeras genom att anlita en eller flera externa kapitalförvaltare. Dessa förvaltare ska löpande utvärderas på ett objektivt sätt och konkurrensutsättas vid behov. Inlåning och värdepappersaffärer får göras i svensk bank eller annan institution vilken står under Finansinspektionens tillsyn och har erforderliga tillstånd.
3. Tillåtna tillgångsslag
3.1 UNICEF Sverige tillåter följande tillgångsslag:
Likvida medel
Svenska aktier och aktierelaterade värdepapper
Utländska aktier och aktierelaterade värdepapper
Svenska räntebärande värdepapper, emitterade eller garanterade av svenska staten eller bostadslåneinstitut, marknadsnoterade företag och liknande med rating enligt S & P om lägst BBB- eller motsvarandeenligt andra ratingsystem. Upp till 15 % av ränteportföljen får placeras i räntepapper med lägre kreditbetyg än BBB-.
4. Tillåten tillgångsallokering
4.1 De placerade tillgångarna ska allokeras enligt nedanstående ramar.
5. Tillåtna värdepappersinstrument
5.1 Placering ska ske i andelar i värdepappersfond, UCITS, för att uppnå kontinuerlig översyn, god riskspridning och god likviditet. Placeringsinriktningen i valda fonder ska i allt väsentligt överensstämma med bestämmelserna i denna placeringspolicy. fondförvaltningen ska i huvudsak avse marknadsnoterade svenska eller utländska aktier samt räntebärande värdepapper vilka är upptagna till handel på en reglerad marknad eller motsvarande.
6. Etiska placeringar
De kapitalförvaltare UNICEF ger i uppdrag att förvalta kapitalet ska arbeta för att välja in fonder som investerar i bolag som har hållbara innovativa lösningarna avseende till exempel mänskliga rättigheter, klimat och resursanvändning, biodiversitet med mera, Fondernas investeringsstrategi ska uttalat prioritera bolag som har låga koldioxidutsläpp och en klimatfrämjande verksamhet. De ska bidra till att uppfylla FN:s globala mål för hållbar utveckling. Fonderna ska inte investera i bolag som bryter mot internationella normer.
Förvaltaren ska investera i fonder som väljer bort bolag med koppling till kontroversiella vapen (klusterbomber, personminor, kemiska- eller biologiska vapen), kärnvapen, vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, pornografiskt material kommersiell spelverksamhet. Förvaltaren ska förhålla sig till branschstandard och därmed endast investera i fonder där det ingår företag som har mindre än 5 procent av sin omsättning från något av ovan nämna områden.
Förvaltaren ska välja fonder som påverkar bolag att ställa om till en mer hållbar verksamhet genom att rösta på bolagsstämmor, delta i valberedningar, föra dialoger med bolagen om frågor som rör miljö, klimat, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor samarbeta med andra aktörer för att förbättra möjligheterna att driva förändringar.
Kapitalförvaltaren och de fondbolag som förvaltar de fonder som förvaltaren investerar i för UNICEF Sveriges räkning ska stötta internationella initiativ för ökad hållbarhet som:
PRI, FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, det ledande internationella initiativet inom ansvarsfulla investeringar för finansinstitut.
Global Compact, FN:s initiativ om tio principer för ett hållbart företagande
De fondbolag som förvaltar de fonder där UNICEF Sveriges kapital är investerat ska också gärna stötta andra internationella initiativ som till exempel:
Finance for Biodiversity Pledge; ett internationellt initiativ där finansiella aktörer åtar sig att tillsammans utveckla metoder och mål för mätning och rapportering av påverkan på biologisk mångfald samt bedriva gemensamt påverkansarbete.
Net Zero Asset Managers; ett internationellt initiativ där kapitalförvaltare åtar sig att arbeta för att minska koldioxidavtryck i sina investeringsportföljer och stötta portföljbolag att uppnå netto noll utsläpp senast till 2050.
Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD); ett ledande internationellt ramverk som syftar till att vägleda organisationer i arbetet med att identifiera sina klimatrelaterade finansiella risker och möjligheter.
Climate Action 100+; ett internationellt initiativ med uppgift att påverka de företag som orsakar de största utsläppen av växthusgaser och förmå dem att vidta nödvändiga åtgärder.
Access to Medicine; ett globalt initiativ som arbetar för att stimulera och vägleda läkemedelsindustrin att öka tillgången av läkemedel till människor i låg- och medelinkomstländer.
International Corporate Governance Network (ICGN); en investerarledd organisation med uppdraget att främja effektiva standarder för ägarstyrning och ansvarsfullt förvaltarskap för att effektivisera marknader och göra ekonomier mer hållbara världen över.
7. Beslut och rapportering
7.1 Beslut om investeringar och placeringar fattas av UNICEF Sveriges Generalsekreterare i samråd med Chief Financial Officer.
7.2 Chief Financial Officer ska löpande utvärdera avkastningen på UNICEF Sveriges investerade kapital i förhållande till förvaltningsuppdraget där relevanta index ska användas. Vilka index som används till uppföljning sker i samråd med den anlitade kapitalförvaltaren.
7.3 Chief Financial Officer ska kvartalsvis och/eller vid behov rapportera utvecklingen på UNICEF Sveriges placeringar samt eventuella nya risker, möjligheter eller förslag på förändringar till Generalsekreteraren.
7.4 Placeringspolicyn ska löpande hållas uppdaterad med hänsyn till aktuella förutsättningar och fastställas av styrelsen.
7.5 Överträdelser av reglerna i placeringspolicyn skall skriftligen rapporteras till styrelsen.