Idag är det 50 år sedan UNICEF tilldelades Nobels fredspris. Sedan dess har världen på många sätt blivit en bättre plats för barn. Men årsdagen är också en påminnelse om att vårt uppdrag är långt ifrån över.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 12 10
Uppdaterad |
2015 12 10
"Medmänsklighet vet inga gränser" - 50 år efter Nobels fredspris
[gallery ids="25734,25735,25736,25737,25738"]
Sedan UNICEF bildades år 1946 har vi kämpat för att alla barn, över hela världen, ska få sina rättigheter tillgodosedda. 1965 tilldelades vi Nobels fredspris med motiveringen: Sedan 1965 har världen på många sätt blivit en bättre plats för barn. Barnadödligheten har mer än halverats. Fler barn än någonsin tidigare går i skolan och har tillgång till rent vatten och sanitet. Antalet barn som smittas med hiv av sina mammor har kraftigt minskat, liksom antalet barn som arbetar. Världen kan vara stolt över de här och många andra framsteg, men UNICEFs uppdrag är långt ifrån över.
– Barnens välmående idag har ett ofrånkomligt samband med freden i morgondagens värld, sade Henry Labouisse, högst chef för UNICEF 1965, då han tog emot priset.
En syrisk pojke på flykt i Libanon, 2015, bär en kartong med vinterkläder som levererats av UNICEF. Foto: © UNICEF/Ramzi Haidar
Henry Labouisses ord är lika sanna idag som för 50 år sedan. Att skapa fred innebär inte bara att stoppa krig, utan också att minska orsakerna till att konflikter uppstår. Ojämlikhet, fattigdom och lidande skapar frustration och ökar risken för konflikter. Årsdagen för fredspriset är en viktig påminnelse om vikten av att barnen får stå i centrum för förändringar som görs. Genom att förbättra barns liv kan vi skapa en bättre framtid.
Tack till alla våra Världsföräldrar och givare! Det är ni som gör vårt arbete möjligt. Det finns alltid ett sätt att förändra barns liv och vi gör det tillsammans.
Vill du också vara med och skapa långsiktiga förändringar för barn? Bli Världsförälder hos UNICEF. Då ger du pengar varje månad och är med i kampen för en bättre värld.
Relaterade artiklar
I 75 år har FN kämpat för att skapa en rättvis och mer hållbar värld för framtida generationer. Arbetet är nu viktigare än någonsin, när vi gemensamt måste bekämpa covid-19, klimatförändringar och ojämlikhet, och ge barn och unga möjlighet att delta i frågor som rör dem och deras framtid.
I december 1946 var miljontals barn i Europa hårt drabbade efter andra världskriget. Då beslutade FN att en barnfond skulle bildas för att snabbt sätta in katastrofhjälp. Hjälpen var tänkt som en kortvarig insats, men blev en långsiktig lösning för att kämpa för alla barns rättigheter. Idag fyller UNICEF 70 år.
Idag är det FN-dagen. Vi lyfter upp de viktiga principerna som FN står för; de mänskliga rättigheterna som gäller alla flickor, pojkar, kvinnor och män i världen. Uppdraget att som nationer samarbeta för fred och säkerhet i världen.