Asien

UNICEF finns på plats i 190 länder och på alla kontinenter, däribland i Asien, och arbetar tillsammans med och på uppdrag av ländernas regeringar för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Anonym flicka med nalle - Haiti 2023
Internationella flickdagen

I UNICEFs rapport presenteras för första gången global och regional statistik över hur många kvinnor i världen som har utsatts för sexuellt våld som barn.

uni310533.jpg
Afrika

Den nedåtgående trenden har vänt, nu ökar antalet barn som arbetar. Ökningen är störst bland barn i åldrarna 5-11 år, visar en ny rapport från UNICEF och ILO. Barn som istället för skolböcker och lekar möts av smutsiga fabriksgolv och farliga gifter. Och på grund av coronapandemin riskerar ännu fler barn att tvingas in i arbete.

un0452867-scaled.jpg
Coronaviruset

Läget i södra Asien är akut. För att rädda liv och förebygga fler infektioner av covid-19 vädjar UNICEF om mer resurser. Behovet av syrgas, tester, medicinsk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal är enormt.

Unicef Logo Swedish
Europa

I 75 år har FN kämpat för att skapa en rättvis och mer hållbar värld för framtida generationer. Arbetet är nu viktigare än någonsin, när vi gemensamt måste bekämpa covid-19, klimatförändringar och ojämlikhet, och ge barn och unga möjlighet att delta i frågor som rör dem och deras framtid.

skolpaket-for-en-flicka_-unicef_faffin_un0122322.jpg
Mens

Vad skulle du göra om du några dagar i månaden förbjöds att umgås med dina vänner? Hindrades från att laga mat, gå i skolan, att sova i en säng eller ens gå ut? Det är många flickors verklighet när de får sin mens. Starka tabun och brist på kunskap gör att flickors utveckling hålls tillbaka. Det vill vi på UNICEF lyfta i samband med internationella flickdagen.

stefan-sp-uni208660-chalasan.jpg
Coronaviruset

Stefan Swartling Peterson är UNICEFs globala hälsochef. Till vardags befinner han sig på huvudkontoret i New York, där hans roll är att leda UNICEFs arbete med att bekämpa och förhindra spridning av sjukdomar som hotar barns hälsa. De senaste månaderna har det handlat mycket om den smittsamma sjukdomen covid-19, ett virus som hela världen tvingas förhålla sig till. Men hur smittsam är egentligen sjukdomen och hur kan vi försöka undvika den? Stefan Swartling Peterson besvarar några vanligt förekommande frågor.

coldchain-880x603.png
Demokratiska republiken Kongo

UNICEF är världsledande när det gäller vaccinering av barn. Vi finns överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar, vilket ställer höga krav på hur de livsviktiga vaccindoserna levereras.

bild-blogg-vattenun0318072-880x587.jpg
Afrika

Miljarder människor världen över har fått bättre tillgång till rent vatten. Men klyftorna är stora när det gäller vilka som får ta del av förbättringarna. Fattiga områden på landsbygden drabbas värst, visar ny rapport från UNICEF och WHO som släpps idag, tisdag.

un0284459-1-880x587.jpg
Mässling

Antalet fall av mässling har ökat kraftigt under det senaste året runt om i världen. 98 länder rapporterade en ökning av fall under 2018 jämfört med 2017. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot den här farliga sjukdomen som går att förebygga, varnar UNICEF.

un0207850-900x600.jpg
Barnadödlighet

Under 2018 har barn i väpnade konflikter utsatts för allvarliga brott, och världens länder har inte lyckats ställa förövarna till svars. Barn har gjorts till direkta måltavlor och miljontals barns framtid hotas, rapporterar UNICEF.

Parmina-11-månader-575x411.jpg
Mellanöstern

2017 var ett fruktansvärt år för barn i konfliktzoner, rapporterar UNICEF. Det är tydligt att parter i konflikter världen över har struntat i internationella lagar som är till för att skydda de allra mest utsatta.

UN0119399-575x383.jpg
Klimatförändringar

Förstörda hem, ingen el, inget rent vatten och stor risk för vattenburna sjukdomar. Just nu pågår flera stora naturkatastrofer runt om i världen. Miljontals barn har drabbats av översvämningarna i Sydasien, av orkanen Irmas härjningar i Karibien, och av jordbävningen i Mexiko. UNICEF finns på plats och kämpar för att rädda barns liv.

1.1946-575x575.jpg
Europa

I december 1946 var miljontals barn i Europa hårt drabbade efter andra världskriget. Då beslutade FN att en barnfond skulle bildas för att snabbt sätta in katastrofhjälp. Hjälpen var tänkt som en kortvarig insats, men blev en långsiktig lösning för att kämpa för alla barns rättigheter. Idag fyller UNICEF 70 år.

Unicef Logo Swedish
Idrott och lek

Idag möts Portugals och Frankrikes herrlandslag i EM-finalen i fotboll. I samband med det vill vi på UNICEF passa på att visa hur en enkel boll kan vara livsviktig för barn. Leken kan innebära en stunds paus från en svår vardag och är något som förenar människor världen över.

UNI188797-575x383.jpg
Afrika

Världens länder måste satsa mer på de mest utsatta och fattigaste barnen. Annars kommer 69 miljoner barn under fem år att dö fram till år 2030 av orsaker som hade kunnat förhindras. Det fastslår UNICEF i sin årliga rapport om läget för barn i världen.