stefan-sp-uni208660-chalasan.jpg

Tillsammans bekämpar

vi coronaviruset

Stefan Swartling Peterson är UNICEFs globala hälsochef. Till vardags befinner han sig på huvudkontoret i New York, där hans roll är att leda UNICEFs arbete med att bekämpa och förhindra spridning av sjukdomar som hotar barns hälsa. De senaste månaderna har det handlat mycket om den smittsamma sjukdomen covid-19, ett virus som hela världen tvingas förhålla sig till. Men hur smittsam är egentligen sjukdomen och hur kan vi försöka undvika den? Stefan Swartling Peterson besvarar några vanligt förekommande frågor.

Skribent |

Publicerad |

2020 03 20

Uppdaterad |

2020 03 20

Tillsammans bekämpar vi coronaviruset

Hur smittsamt är det nya coronaviruset, covid-19?
- Visst är coronaviruset smittsamt, men inte extremt på något sätt. En sjukdom som mässling är mer smittsam.

Stämmer det att barn inte blir lika sjuka som äldre och att de inte sprider smitta i samma utsträckning?
- Delvis sant, då barn inte blir lika sjuka som äldre. Däremot verkar de kunna sprida smittan vidare.

Hur kan man som privatperson se till att man skyddar sig själv och sin omgivning?
- De åtgärder som vi kan ta till i nuläget är att vara noga med att tvätta händerna. Handtvätt ska ske med tvål och vatten, under minst 20 sekunder. Vi ska undvika att ta oss i ansiktet och i ögonen. Att försöka hosta och nysa i armvecket är också rekommenderat. Försöka se till att vi träffar färre människor och att undvika att ta i hand när vi hälsar. Viktigt är också att vi ser till att stanna hemma vid symptom.

Vad gör UNICEF för att stoppa spridningen?
- UNICEF jobbar med att säkerställa tillgången på tvål och vatten, samt tillhandahålla skyddsutrustning till hälsovårdsarbetare. Dessutom arbetar vi med informationsspridning till allmänheten.

handtvatt-uni287422-wallace.jpg
Att tvätta händerna med tvål och vatten kan rädda liv.Foto: ©UNICEF/ Wallace

Vad händer om smittspridningen når världens flyktingläger?
- I flyktingläger bor många utsatta människor på en mycket liten yta. Sannolikt kommer coronaviruset att spridas snabbt under sådana förhållanden, något vi vill försöka undvika genom att förse lägren med utrustning och genom att sprida kunskap om hur människor ska skydda sig mot viruset.

Afrika söder om Sahara är den del av världen där flest barn under fem år dör av olika sjukdomar. Hur ser situationen ut i Afrika när det gäller corona?
- Befolkningarna i Afrika är yngre än i Europa och vi vet att yngre får en mildare variant av sjukdomen än de äldre. Detta kan möjligen leda till relativt sett färre allvarligt sjuka. Å andra sidan är hälsosystemen svaga och sjukvården saknar ofta både rinnande vatten för att tvätta händerna, skyddsutrustning för hälso- och sjukvårdsarbetare och sjukhusen har sällan tillgång till syrgas. Det finns dessutom oerhört få respiratorer. Sammantaget är sjukvården i Afrika illa rustad att ta sig an coronapatienter, speciellt de svårt sjuka.

Så hur fortlöper arbetet nu i de afrikanska länderna?
- UNICEF jobbar nu med att stödja ländernas hälsoministerier så att de kan planera och förbereda sig och sina befolkningar. Vi jobbar med informationskampanjer, med att få fram mediciner och för att stärka sjukvården, exempelvis med rinnande vatten och syrgasutrustning. Vi ser till att länderna får ekonomiskt stöd från exempelvis Världsbanken så att de kan förbereda sina sjukvårdssystem både för covid-19 och övriga sjukdomar de hanterar på daglig basis. Årligen så dör cirka 800 000 barn innan de fyllt fem till följd av en “vanlig” lunginflammation. Att stärka det allmänna sjukvårdssystemet i dessa länder kan även underlätta arbetet med de vanliga sjukdomarna framåt. Sen ser vi att de stängda skolorna, och arbetslöshet kommer att göra situationen svårare för många barn, och inte minst kvinnorna.

Och avslutningsvis, hur hoppfull är du?
- Vi klarar denna pandemi, men vi måste utnyttja tillfället för att även rusta vården för de ”vanliga” situationerna. Faktum är att 5 miljoner barn dör per år, varje år, runtom i världen. En fungerande allmänvård för att ta hand om barn som drabbats av exempelvis lunginflammation, är också något vi kan ha nytta av när vi ska bekämpa coronaviruset.

Vill du vara med och stödja vårt arbete för att hindra fortsatt smittspridning av covid-19? Ge en gåva till vårt katastrofarbete idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.