un0207850-900x600.jpg

Världen lyckades inte skydda

barn i konflikter 2018

Under 2018 har barn i väpnade konflikter utsatts för allvarliga brott, och världens länder har inte lyckats ställa förövarna till svars. Barn har gjorts till direkta måltavlor och miljontals barns framtid hotas, rapporterar UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2019 01 08

Uppdaterad |

2019 01 08

Världen lyckades inte skydda barn i konflikter 2018

Mellan januari och september 2018 dödades 870 barn i Syrien, den högsta siffran någonsin under samma period under ett år sedan konflikten började 2011. Foto: © UNICEF/Al-Issa

I konflikter som exempelvis Syrien, Jemen, Demokratiska republiken Kongo, Nigeria, Sydsudan och Myanmar (Burma) har våldtäkt, tvångsgifte och att barn rövas bort blivit vanliga taktiker. Barn används som mänskliga sköldar, dödas, lemlästas och rekryteras till att strida.

För att vända den här fruktansvärda trenden måste världen göra mer för att skydda barnen och ställa förövarna till svars.

Några exempel från konfliktzoner 2018:

  • Afghanistan: 5 000 barn dödades eller skadades under årets första nio månader. Det är lika många som under hela 2017.

  • Centralafrikanska republiken: Våldet har eskalerat i stora delar av landet och två av tre barn behöver humanitär hjälp.

  • Demokratiska republiken Kongo: Våldet har fått katastrofala följder för barnen, bland annat har insatserna mot ebolautbrottet allvarligt hindrats av instabiliteten i landet. 4,2 miljoner barn riskerar svår akut undernäring.

  • Irak: Även om våldet i stort har minskat, dödades fyra barn i november när de var på väg till skolan. Många familjer som fått möjlighet att återvända hem riskerar att skadas eller dödas av minor och ammunition som inte exploderat. Många på flykt hotas av vinterkylan och översvämningar.

un0248977-900x600.jpg
"Jag blir ledsen när jag ser hur förstört allting är på vägen till skolan. Men jag är glad att vi har kunnat börja skolan i år igen," säger Ali, 11 år. Han går nu i en skola som stöds av UNICEF i Mosul, Irak.Foto: © UNICEF/Anmar

"Jag blir ledsen när jag ser hur förstört allting är på vägen till skolan. Men jag är glad att vi har kunnat börja skolan i år igen," säger Ali, 11 år. Han går nu i en skola som stöds av UNICEF i Mosul, Irak. Foto: © UNICEF/Anmar

  • Jemen: Över 1 400 barn har dödats eller skadats i olika attacker, bland annat mot en skolbuss i Sa’ada. Skolor och sjukhus attackeras ofta eller används av stridande styrkor, och hindrar barnen från att få tillgång till den vård och utbildning de har rätt till. Var tionde minut dör ett barn av orsaker som kan förebyggas, och 400 000 barn lider av svår akut undernäring.

  • Myanmar (Burma): FN fortsätter att få rapporter om brott mot rohingyafolkets rättigheter i delstaten Rakhine. Bland annat rapporteras det om mord, försvinnanden och slumpmässiga arresteringar. Det finns också många restriktioner mot rohingyernas möjligheter att röra sig fritt och få tillgång till vård och utbildning.

  • Nordöstra Nigeria: Väpnade grupper, så som Boko Haram, attackerar flickor som våldtas, tvingas bli fruar till soldater, eller används som mänskliga bomber.

  • Palestina: Mer än 50 barn dödades eller skadades under året, många medan de demonstrerade mot den förvärrade levnadssituationen i Gaza. Barn i Israel och Palestina har skadats och traumatiserats.

  • Sydsudan: Den pågående konflikten och osäkerheten har lett till att 6,1 miljoner människor nu lider av extrem hunger.

  • Somalia: Över 1 800 barn tvingades in i väpnade styrkor under årets nio första månader, varav över 1 200 barn kidnappades.

  • Syrien: Mellan januari och september dödades 870 barn, den högsta siffran någonsin under samma period under ett år sedan konflikten började 2011.

  • Tchadsjöområdet: Utbildningen för 3,5 miljoner barn hotas av den pågående konflikten. Minst 1 041 skolor är stängda och skolor och lärare attackeras.

  • Ukraina: Mer än fyra år av konflikt har fått fruktansvärda konsekvenser för barns utbildning. Hundratals skolor har förstörts och över 700 000 barn går nu i skolan under mycket farliga omständigheter, där de hotas av strider, minor och ammunition som inte exploderat.

un0243152-900x600.jpg
Masha, 11 år, står i ett klassrum i en skola som attackerades i Luhanskregionen i Ukraina. "Jag gick nära skolan och såg hur skadad den blev. Jag var rädd. Smällen var så hög att jag inte kunde höra någonting på en lång stund efteråt," säger Masha.Foto: © UNICEF/Morris

Masha, 11 år, står i ett klassrum i en skola som attackerades i Luhanskregionen i Ukraina. "Jag gick nära skolan och såg hur skadad den blev. Jag var rädd. Smällen var så hög att jag inte kunde höra någonting på en lång stund efteråt," säger Masha. Foto: © UNICEF/Morris

I alla de här länderna arbetar UNICEF för att se till att de mest utsatta barnen får vård, näring, utbildning och skydd.

Några exempel på våra insatser under 2018:

  • I oktober kunde vi hjälpa 833 barn att bli frigivna från väpnade styrkor i nordöstra Nigeria och vi arbetar för att hjälpa dem återintegreras i sina samhällen.

  • I Bangladesh kunde UNICEF under 2018 nå tusentals barn från rohingyafolket med psykosocialt stöd.

  • Sedan konflikten i Sydsudan bröt ut för fem år sedan har UNICEF hjälpt omkring 6 000 barn att återförenas med sina familjer.

un026654-900x599.jpg
Angelina, 15 år, gråter av glädje när hon återförenas med sin mamma och moster igen. När strider bröt ut vid Angelinas hem flydde hon med sin mormor och kom ifrån sin mamma. I två års tid har hon trott att hennes mamma var död, men tack vare UNICEF och paFoto: © UNICEF/Everett

Angelina, 15 år, gråter av glädje när hon återförenas med sin mamma och moster igen. När strider bröt ut vid Angelinas hem flydde hon med sin mormor och kom ifrån sin mamma. I två års tid har hon trott att hennes mamma var död, men tack vare UNICEF och partners kunde de återförenas igen. Foto: © UNICEF/Everett

2019 firar barnkonventionen 30 år, men idag är fler länder inblandade i konflikter än någonsin tidigare sedan barnkonventionen antogs 1989.

UNICEF uppmanar alla stridande parter att leva upp till sina skyldigheter och följa internationell rätt, att sluta bryta mot barns rättigheter och upphöra med alla attacker mot civila mål som skolor, sjukhus och vatteninfrastruktur.

Du kan vara med och kämpa för barn som drabbas av katastrofer och konflikter, ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.