uni338366.jpg

Mitt under coronapandemin riskerar miljontals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälparbetet är extremt underfinansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktansvärda konsekvenser för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2020 06 26

Uppdaterad |

2020 06 26

Jemen: Vartannat barn under 5 år kan vara undernärt vid årets slut

Rapporten Yemen five years on: Children, conflict and COVID-19 visar hur coronakrisen kan få förödande konsekvenser för barnen, som efter fem år av konflikt redan lever under omänskliga förhållanden:

  • Antalet barn som lider av undernäring kan öka med 20 procent innan året är slut. Det skulle innebära att nästan vartannat barn under fem år kommer drabbas (totalt 2,4 miljoner barn). 

  • Andelen barn under fem år som riskerar att dö av orsaker som går att förhindra, kan komma att öka med 28 procent.

  • Stängda skolor gör att 7,8 miljoner barn går miste om sin utbildning 

  • När barn inte kan gå i skolan ökar också riskerna för barnarbete, barnäktenskap och att barn utnyttjas av väpnade styrkor.

Det går inte att överdriva hur allvarlig den här krisen är för barnen. Om inte mer pengar kommer in till arbetet nu så riskerar barn att svälta, och många kommer att dö. Det skulle vara som att omvärlden säger att de här barnen inte betyder något.

Sara Beysolow Nyanti, chef för UNICEF i Jemen.

Vad händer om inte mer pengar kommer in?

  • Redan från slutet av juli kan det livsviktiga arbetet med att ge barn rent vatten och sanitet upphöra. 

  • Mot slutet av augusti riskerar 23 500 akut undernärda barn att dö, och fem miljoner barn kommer inte att kunna få vaccin mot dödliga sjukdomar.

  • 19 miljoner människor kan helt förlora tillgången till vård, varav en miljon är gravida och ammande kvinnor och deras barn.

Varje barn i Jemen har ett ansikte, ett namn, drömmar, och vill ha samma möjligheter som alla andra barn.

Sara Beysolow Nyanti, chef för UNICEF i Jemen.

Vad gör UNICEF?

Vi samarbetar med Världshälsoorganisationen WHO och myndigheterna i Jemen för att ge barnen livräddande hjälp. Vi kämpar bland annat för att:

  • Säkra att barnen får vård, skydd, rent vatten och sanitet, och möjlighet till utbildning.

  • Hindra spridningen av covid-19 i samhället genom att nå över 16 miljoner människor med livsviktig information, via tv, radio och sociala medier.

  • Rädda liv genom att utbilda 30 000 hälsoarbetare i hur man förebygger infektioner, samt leverera skyddsutrustning och hygienprodukter.

– UNICEF arbetar dygnet runt under extremt svåra förhållanden för att ge svårt utsatta barn den hjälp de behöver, men vi har bara en liten del av de pengar som krävs. Barnen i Jemen behöver fred och stabilitet. Innan det är ett faktum måste vi göra allt vi kan för att rädda liv och skydda deras barndom, säger Sara Beysolow Nyanti, chef för UNICEF i Jemen.

Ge en gåva nu så är du med och ser till att vi kan fortsätta rädda barn från undernäring, och leverera rent vatten och produkter som skyddar mot covid-19. Barnen i Jemen kan inte vänta.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.