Svält
Svält är den allvarligaste konsekvensen av långvarig hungersnöd. UNICEF arbetar för att förebygga, upptäcka och behandla svält och undernäring. FN:s definition av svält: Minst vart femte hushåll saknar tillräckligt med mat, 30 procent av alla barn är akut undernärda, 2 av 1 000 människor dör av svält varje dag.
Över 15 månader av krig i Sudan har lett till att miljontals människor tvingats på flykt, möjligheterna att nå fram med hjälp är begränsade och hungersnöd råder i landet. I Zamzam-lägret i Norra Darfur klassificeras situationen som svält.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.
Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.
Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.
I vissa delar av regionen är svält nu inte bara ett hot, det är en realitet.
Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.
Miljontals barns liv står på spel när Jemen närmar sig vad FN:s generalsekreterare beskrivit som den potentiellt värsta svältkatastrofen på flera årtionden. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att ge barnen i Jemen den hjälp de behöver. Men situationen är desperat.
Mitt under coronapandemin riskerar miljontals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälparbetet är extremt underfinansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktansvärda konsekvenser för barnen.
I Jemen pågår just nu den värsta humanitära krisen i världen. Nära sju miljoner människor vet inte var deras nästa mål mat ska komma ifrån, och hundratusentals barn riskerar att dö av undernäring. Blockaden av alla hamnar och flygplatser förvärrar nu läget och FN varnar för en svältkatastrof.
Tidigare i år deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF och WFP har nivån i Sydsudan nu sänkts. Men läget är fortfarande mycket allvarligt. Även Somalia, Nigeria och Jemen lider av en allvarlig hungerkris. Men vad betyder svält egentligen? Och hur kan det fortfarande hända år 2017? Vi reder ut begreppen.
För sex år sedan drabbades Somalia av en svältkatastrof. Runt 130 000 små barn dog. Nu är det stor risk att katastrofen slår till igen och situationen för barnen är redan allvarlig. UNICEF finns på plats i landet för de drabbade barnen och deras familjer.
Tidigare i veckan deklarerade FN att det råder svält i delar av Sydsudan. Nu står också Nigeria, Somalia och Jemen inför en allvarlig hungerkris. Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring när svältkatastrofen hotar också de här länderna.
Idag gästbloggar UNICEFs ambassadör Mark Levengood om sin resa till Mindanao i södra Filippinerna. Det är det fattigaste området i öriket, och har den högsta andelen undernärda barn. Men det finns hopp. Läs Marks egna ord, om mötet med barnen som kämpar för en framtid.
Matbristen i Sydsudan blir allt mer kritisk. 2,8 miljoner människor är nu i akut behov av livsmedelsstöd och fler än 40 000 människor står på randen till en svältkatastrof.
3,9 miljoner människor hotas av en hungerkatastrof i Sydsudan. För tiotusentals människor är situationen nu så allvarlig att de riskerar att dö av svält, varnar UNICEF idag tillsammans med andra FN-organ.