Rätt till utbildning
Världen befinner sig i en global utbildningskris. Alla barn har rätt till en grundläggande utbildning av god kvalitet, ändå står 244 miljoner barn utanför skolan och många riskerar att aldrig komma ikapp i sin inlärning. De främsta orsakerna är fattigdom och diskriminering.
Konflikten i Sydsudan har för många barn inneburit att de tvingats sluta i skolan. Men under det kommande året kommer 400 000 barn att kunna börja skolan igen, tack vare en kampanj som stöds av UNICEF.
På måndag är det äntligen dags för barn i Liberia att gå tillbaka till skolan igen. På grund av ebola har skolorna hållit stängt sedan sju månader tillbaka. UNICEF arbetar för att se till att det är säkert för barnen i skolan, så att de inte riskerar att smittas av sjukdomen.
Skolorna i Guinea, Liberia och Sierra Leone fortsatte hålla stängt efter sommarlovet på grund av ebolautbrottet. Men nu öppnar skolorna i Guinea igen. UNICEF hjälper till att minska risken för spridning av ebola, genom att bland annat utbilda lärare och se till att barnen kan tvätta händerna.
63 miljoner barn i åldrarna 12-15 år får inte gå i skolan. Ju äldre barnen blir desto högre är risken att de hoppar av, eller aldrig börjar skolan över huvud taget. Nuvarande satsningar är inte tillräckliga för att alla barn ska få gå i skolan, visar en ny rapport från UNICEF och UNESCO.
UNICEF har beskrivit år 2014 som ett förödande år för barnen. Världen har det senaste året drabbats av fler katastrofer och konflikter än på mycket länge. En av de konflikter som många minns från året är den som drabbade barnen i Gaza.
UNICEF Sverige anser att skolans uppdrag för att förmedla och förankra respekten för mänskliga rättigheter måste tas på större allvar. Det är en viktig motkraft mot rasism. Vi erbjuder filmer och informationsmaterial som kan vara till hjälp.
Det nya skolåret börjar den 14 september för barnen i Gaza. UNICEF spelar en nyckelroll i förberedelserna för att göra det möjligt för barnen att gå tillbaka till skolan.
Idag har utbildningsminister Jan Björklund kallat samtliga politiska partier för att reda ut frågan om politisk information i skolan. JK och JO är inbjudna för att klargöra rättsläget. Vi välkomnar initiativet om hoppas att detta ska sätta stopp för de olyckliga rekommendationer från Skolverket som ger fritt spelrum för främlingsfientlighet, fascism och nazism i svenska skolor.
På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor som finns i världen. Antoinette i Centralafrikanska republiken är en av dem. Trots att hon förlorat både en dotter, sitt hem och sitt arbete, så kämpar hon vidare för barns utbildning som en kraft för en bättre framtid.
I Operation Dagsverke 2014 engagerar sig tusentals elever för att bidra till bättre skolor för utsatta barn i Moçambique. Vi lät två elever från Sverige besöka några av de skolor som ingår i UNICEFs projekt ”Child Friendly Schools” i Moçambique.
På grund av stridigheter i Centralafrikanska republiken har tiotusentals barn tvingats fly sina hem och 65 procent av landets skolor har plundrats. UNICEF har tillsammans med partners byggt 100 tillfälliga skolor som kommer göra det möjligt för över 20 000 barn att få tillgång till utbildning.
Att miljontals syriska barn går miste om sin skolgång är det värsta och snabbaste förfallet någonsin i regionen och kommer att få enorma konsekvenser i framtiden. Det visar en studie som publiceras i dag av UNICEF med flera.
Igår var det en månad sedan tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna. 80 procent av landets skolor slogs ut av katastrofen, men nu börjar man så sakta kunna ta emot elever igen. UNICEF tillhandahåller tält, skolmaterial och annat som behövs för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.
Konflikten i Syrien har gått hårt åt landets skolor. Närmare 4 000, eller en av fem, har skadats, förstörts eller används som skydd för familjer som tvingats fly från sina hem. Sedan förra året har närmare två miljoner syriska barn i åldern 6-15 år tvingats hoppa av skolan på grund av konflikten. UNICEF kämpar nu för att att få barnen tillbaka till skolan.
Nio år gammal. Så gammal var Asha Chaudhary när hon började arbeta som hemhjälp i en familj långt från hennes hemby i Dangprovinsen i västra Nepal. Jag tänker på min egen nioåriga dotter. Det känns lika sorgligt som absurt att skicka iväg henne till Göteborg för att arbeta och inte gå i skolan. Och träffas några gånger om året, typ vid jul och midsommar.
Förra veckan var det skolstart i Syrien. Men konflikten, som beräknas ha drabbat över 2,5 miljoner människor, gör skolan till en otrygg plats för barnen. UNICEF trappar upp hjälpinsatserna för att så många barn som möjligt ska kunna återvända till skolan.
Efter att ha varit instängda hemma i många månader återvänder nu omkring 1,5 miljoner barn till normala rutiner och återupptar skolundervisningen. UNICEF finns på plats och utbildar bland annat lärare, levererar skolmaterial och ser till att skolan blir en säker trygg plats för barnen.
UNICEF utökar nu insatserna för att barn ska få gå i skola i de svältdrabbade länderna på Afrikas horn. I utsatta områden erbjuder skolorna en säker plats för barnen, där de förutom utbildning även kan få näring och vatten.
Byn Neizengtun i Guangxi, en av Kinas fattigaste provinser, ligger långt från närmsta stad och saknar förskola och dagis. Utan sådan skolförberedande verksamhet får barnen en dålig start i skolan och allt fler barn hoppar av undervisningen. För att lösa situationen har UNICEF med hjälp stöd från IKEA, startat ett så kallat ”Parent-to-child”-projekt.
UNICEF är en av få organisationer som arbetar med humanitär hjälp och barnrättsfrågor inne i Burma (också kallat Myanmar). Efter cyklonen Nargis förödelse 2008 har vi kämpat för att bygga upp vardagen för barnen och arbetet med att ge alla barn en utbildning fortsätter. 11-åriga Aye Nandar Win är ett av alla de barn som nu kunnat återvända till skolan.
Situationen inne i Libyen är fortfarande extremt instabil, spänd och osäker. Trots rapporter om att den 12 veckor långa belägringen av Misrata upphört bekräftar pålitliga källor att situationen i staden återigen förvärrats. UNICEF har nu stärkt sin närvaro i landet och planerar insatser som ska sätta press på myndigheterna, skydda barnen och öppna skolorna igen.
Över en miljon barn i Elfenbenskusten har under flera månader inte haft möjlighet att gå i skolan på grund av oroligheterna i landet sedan presidentvalet i november. Nu jobbar UNICEF tillsammans med landets skolmyndigheter för att kunna öppna skolorna igen.