UNI147531-575x381.jpg

Brist på sanitet bromsar

framsteg inom hälsa

Ökad tillgång till rent vatten har lett till stora framsteg inom hälsa och minskad barnadödlighet. Men för 2,4 miljarder människor hotar bristande sanitet att bromsa dessa framsteg, varnar UNICEF och WHO i en gemensam rapport.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 16

Uppdaterad |

2015 07 16

Brist på sanitet bromsar framsteg inom hälsa

Rachna Lodha och Preeti Lodha tvättar sina händer vid skolan i byn Hilgna, i Indien. © UNICEF/Romana

I rapporten undersöktes tillgången till rent vatten och sanitet i förhållande till millenniemålen , och visar att en av tre människor i världen saknar tillgång till god sanitet. Sammanlagt handlar det om 2,4 miljarder människor, varav 946 miljoner fortfarande tvingas uträtta sina behov utomhus.

– Innan alla har tillgång till god sanitet kommer kvaliteten på vattnet att hotas, och människor kommer fortsätta att dö av vattenburna sjukdomar, säger Dr. Maria Neira vid WHO:s departement för folkhälsa. För att främja människors hälsa är det nödvändigt att göra större framsteg inom sanitet, framför allt på landsbygden och i eftersatta områden.

Stora framsteg för rent vatten

Tillgång till rent vatten har lett till stora framsteg för länder världen över. Sedan 1990 har 2,6 miljarder människor fått förbättrade vattenkällor vilket innebär att 91 procent av världens befolkning nu har tillgång till rent vatten – en siffra som fortsatt stiger. I Afrika, söder om Sahara, har cirka 47 000 människor om dagen fått rent vatten under de senaste 25 åren (sammanlagt 427 miljoner).

Barnadödligheten har också minskat stadigt. Idag dör färre än 1 000 barn under fem år varje dag på grund av smutsigt vatten, dålig sanitet och hygien. För 15 år sedan var antalet över 2 000.

UNI182989-575x383.jpg
Foto: © UNICEF/Noorani

Foto: © UNICEF/Noorani

Men saniteten halkar efter

Framstegen när det gäller tillgång till god sanitet har samtidigt inte varit lika stora. Några orsaker är otillräckliga investeringar i kampanjer för att förändra beteenden, brist på prisvärda produkter för fattiga, och sociala normer som accepterar eller till och med uppmuntrar att människor gör sina behov i det fria.

Sedan 1990 har 2,1 miljarder människor fått tillgång till förbättrad sanitet, men trots det har världen just nu missat millenniemålet med nära 700 miljoner människor. Idag har 68 procent av världens befolkning tillgång till god sanitet – millenniemålet är 77 procent.

Tillgång till rent vatten, sanitet och hygien är avgörande för att förebygga en mängd sjukdomar – så som trakom och inälvsmask. I områden där människor gör sina behov i det fria ökar också risken för stunting – att hämmas i sin fysiska och mentala utveckling på grund av undernäring – något som drabbar 161 miljoner barn världen över.

7 av 10 som saknar god sanitet lever på landsbygden, liksom 9 av 10 som tvingas uträtta sina behov utomhus.

Inom de nya utvecklingsmålen som ska sättas av FN:s generalförsamling i september finns målet att ingen ska behöva göra sina behov utomhus år 2030. Enligt UNICEF och WHO skulle det kräva en fördubbling av de utbildningsinsatser som görs idag, särskilt i södra Asien och i Afrika söder om Sahara.

För att minska ojämlika klyftor och uppnå tillgång till rent vatten och sanitet för alla anser UNICEF och WHO att världen behöver: – Vad statistiken visar är behovet att fokusera på ojämlikheter för att nå hållbara framsteg, säger Sanjay Wijesekera, chef för UNICEFs globala program inom vatten, sanitet och hygien. Om vi ska uppnå god sanitet för alla till år 2030 måste vi se till att de mest utsatta kan börja göra framsteg redan idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.