Barn på flykt
Idag befinner sig 43,3 miljoner barn på flykt i världen (1). UNICEF genomför omfattande katastrofinsatser över hela världen och kämpar för att barn på flykt ska få sin rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd tillgodosedd.
Centralafrikanska republiken (CAR) har en lång historia av konflikter. Senast i augusti bröt nya oroligheter ut och antalet människor på flykt inom landet har stigit till närmare 400 000. De flesta är kvinnor och barn. På UNICEFs trygga och barnvänliga platser får barnen hjälp att bearbeta sina upplevelser, bland annat genom att rita.
Soledad. ”Vilket vackert namn! Det är så fint med sol och solidaritet!” - får jag ofta höra när jag berättar vad jag heter. Soledad är ett vackert namn. Men det betyder ensamhet på spanska. Min mamma kände sig fruktansvärt ensam när hon kom till Sverige som kvotflykting från Uruguay 1976.
Människor på flykt, många av dem barn, tvingas dagligen riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag riktar vi återigen ljuset mot ensamkommande flickors situation. Det är ofta med mycket svåra upplevelser i bagaget, från tiden innan flykten och under själva flykten, dessa flickor kommer till Sverige. Det är nödvändigt att ha en förståelse för barnens situation, behov och rättigheter för att kunna erbjuda dem det skydd och stöd de har rätt till enligt barnkonventionen.
Varje år flyr tusentals barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Genom att låta barnen själva berätta vill vi belysa hur de kränks när de borde få sina rättigheter tillgodosedda. Idag publicerar vi en berättelse som bygger på en intervju med en 17-årig tjej som flytt från Afghanistan.
Katastrofen utanför Lampedusa är ingen isolerad händelse och inte heller en oundviklig olycka. Människor på flykt tvingas dagligen att riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag bloggar juristerna Kristina Wejstål och Maria Lyth, aktuella med en uppsats som lyfter flickor på flykt och undersöker hur deras rättigheter tillgodoses.
Asylsökande barn med föräldrar som brister får inte det skydd och stöd som de har rätt till. Socialtjänsten avvaktar och barnen får inte samma insatser som övriga barn i Sverige när föräldrarna bedöms vara olämpliga. Barnen hamnar i kläm mellan både lagar och myndigheter, visar en ny rapport från UNICEF.
Varje år flyr tusentals barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Vi vill rikta ljuset mot barn på flykt och ge dem en röst.
Den svåra konflikten i Syrien har pågått i över två och ett halvt år och antalet barn som tvingats fly landet har nu nått en miljon. 740 000 av dessa barn är yngre än 11 år. Det visar nya siffror från UNICEF och UNHCR.
Våldsamma sammandrabbningar har rapporterats i staden Qusayr, nära den libanesiska gränsen. Tusentals människor, många av dem barn, befaras ha fastnat mitt i de hårda striderna. UNICEF tillhandahåller mat, kläder och hygienartiklar till många av dem som är på flykt.
Libanon är det land som har tagit emot flest flyktingar från Syrien. Här finns idag nästan en miljon syrier och varje vecka anländer ytterligare cirka 1 000 flyktingar, varav hälften är barn. UNICEF kämpar för att snabbt få viktiga samhällsfunktioner, som vatten, avlopp, renhållning, sjukvård och skolor, att räcka till för alla. En av många experter som finns på plats för att hjälpa till är Tomas Carlsson som tillfälligt lämnat sitt jobb som avfallschef i norra Dalarna. Här berättar han om den svåra situationen för de nära en halv miljon barn som tvingats lämna sina hem.
Söder om gränsen till Syrien, i den jordanska öknen, ligger flyktinglägret Zaatari där 100 000 människor tvingats söka skydd från inbördeskriget i Syrien. Arja Ormos från Stockholm är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2013 reste hon till flyktinglägret där hon träffade barn som har fått lämna allt bakom sig i hemlandet.
Det får vara nog nu. Efter drygt två års konflikter där över 70 000 människor och tusentals barn mist sina liv. Efter att drygt fem miljoner människor tvingats lämna sina hem, däribland en miljon flyktingar som idag lever i hårt pressade grannländer. Efter att så många familjer splittrats och samhällen raserats, skolor och sjukhus förstörts och vattensystem fördärvats.
UNICEF har med hjälp av donationer från bland annat Hennes & Mauritz distribuerat nästan 13 000 vinterklädesplagg till utsatta barn i flyktinglägret Akcakale i Turkiet. UNICEF har också sett till att det finns trygga barnvänliga platser där 22 500 syriska barn på flykt i Turkiet får utbildning och lek, en viktig del i att barnen inte stannar i sin utveckling och en chans att bearbeta de trauman de har gått igenom.
De syriska flyktingbarnen har upplevt eller sett våldet med egna ögon. De är rädda och ångesten är stor. Ungefär hälften av barnen är deprimerade. Det här är 16-åriga Halas tankar inifrån Akcakalelägret i Turkiet.
Mark Choonoo är katastrofspecialist vid UNICEF och reste nyligen till Homs i Syrien. Idag gästbloggar han hos oss och delar med sig av sina upplevelser om situationen på plats och vilka effekter konflikten har fått för barn och familjer.
Svåra väderförhållanden i hela norra Jordanien – inklusive regn, snö och minusgrader – har kraftigt försämrat situationen för barnen i flyktinglägret Za'atari.
Uppskattningsvis 1,3 miljoner barn har drabbats av krisen i Syrien och nu kartlägger UNICEF hälsan bland tusentals barn för att undvika undernäring. UNICEF vädjar om mer pengar för att kunna möta de ökade behoven.
Våldet i Syrien ökar och livshotande sjukdomar som diarré sprider sig i området kring Damaskus. Förra helgen passerade fler än 2000 flyktingar gränsen till Jordanien och läget börjar nu bli kritiskt i de läger som ska ta hand om flyktingströmmen.
Trots att säkerhetsläget i Syrien förvärrats under sommaren och framkomsten till många områden har varit begränsad har UNICEF och samarbetspartners kunnat utöka sina humanitära insatser. Under juli nådde hjälpen fram till 94 000 människor i Syrien, 90 procent av dem är barn och ungdomar.
UNICEF stödjer fyra barnvänliga center i flyktingläger i Mugunga, i den krigsdrabbade norra Kivu-provinsen. I centren kan barn och ungdomar känna sig trygga och omhändertagna. Varje dag deltar runt 2000 barn i aktiviteterna i centren.
De våldsamma striderna i Syrien har lett till en kraftig ökning av flyktingar till Jordanien. Tusentals barn och kvinnor är i akut behov av hjälp och UNICEF har därför snabbt utökat sitt katastrofbistånd till området.
Trots ökade strider i Damaskus och på andra håll i Syrien har UNICEF den senaste veckan kunnat nå tusentals interna flyktingar med förnödenheter och stöd. Människor som bott i krigsdrabbade områden har flytt sina hem och sökt säkerhet hos släktingar, eller i skolor och moskéer. Det är framförallt till dessa platser som UNICEF, i samarbete med ett stort antal lokala hjälporganisationer, riktar hjälpinsatserna inne i Syrien.