Default hero image

Regeringen i Kirgizistan har rapporterat att 75 000 flyktingar under de senaste dagarna har börjat återvända från de tillfälliga lägren i Uzbekistan. 90 procent av dessa är kvinnor och barn som förlorat sina hem.

Skribent |

Publicerad |

2010 06 27

Uppdaterad |

2010 06 27

Tusentals flyktingar söker skydd i södra Kirgizistan

– Många flyktingar försöker att återvända, trots att deras hem har förstörts, säger Jonathan Veitch, UNICEFs chef i Kirgizistan. Eftersom de flesta nu bor hos grannar eller släktingar finns det ett stort behov av tillfälliga bostäder.

På grund av att flyktingarna nu återvänder har UNICEF snabbt fått ändra slutdestination på hjälpsändningarna. Förnödenheter som skulle ha skickats till Andizjan i Uzbekistan, ett område där de flesta av flyktingarna har befunnit sig, kommer istället att transporteras med lastbil över gränsen till Kirgizistan.

Hjälpen kommer fram

UNICEFs katastrofinsats i Kirgizistan fungerar nu tillfredsställande. Tre flygplan har redan anlänt med förnödenheter som delas ut i provinserna Osj och Jalalabad.

Hjälpsändningarna innehåller bland annat barnmorske- och kirurgutrustning, medicin mot diarrésjukdomar, vitamin A, vattendunkar, utfällbara vattentankar, vattendunkar, utrustning för vattenrening, presenningar, skolmaterial och utrustning för att kunna skydda barnen.

UNICEF har upprättat en basverksamhet med fältlager i Osj från vilken räddningsinsatserna utgår. De medicinska förnödenheterna delas ut till sjukhus, medan övrigt material i första hand går till de mest behövande.

Återuppbyggnad tar tid

Den humanitära krisen i Kirgizistan är allvarlig och de drabbade kommer att behöva humanitärt bistånd en lång tid framöver. 251 personer har bekräftats officiellt döda, och över 2 000 personer har rapporterats skadade till följd av våldet. Det verkliga antalet offer kan dock vara tio gånger högre. Förödelsen är mycket stor i vissa områden, bland annat har hus, affärslokaler och institutioner i Osj- och Jalalabadområdet förstörts och man tror att det kommer ta månader om inte år innan allt är återuppbyggt. 

Barnen – de mest sårbara

När vardagen kollapsar är det alltid barnen som drabbas värst. För att lyckas med rehabiliteringen och återhämtningen i de områden som drabbas av krig är det absolut nödvändigt att fokusera hjälpresurserna på barnen.

Folkomröstning enligt planerna

Trots de senaste veckornas omfattande våldsutbrott mellan den kirgiziska folkmajoriteten och landets etniska uzbeker, genomförde landets provisoriska ledning i helgen en folkomröstningen om vilken författning landet ska ha. Den nya författningen, som kirgizerna godkände på söndagen, överför makt från presidenten till premiärministern. Parlamentsval ska hållas vart femte år och presidenten får bara sitta en mandatperiod på sex år. Närmast väntar parlamentsval i höst, och interimsregeringens ledare Roza Otunbajeva blir interimspresident fram till slutet av 2011.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.