UNICEFSkribenter
UNICEF Sverige
UNICEF ikon skribent alt-1

UNICEF Sverige

Skribent
Artiklar med denna byline saknar personlig avsändare och skrivs av flera skribenter på UNICEF Sverige.
Kopiera länk
uni313430.jpg
Jemen

Jemen är ett helvete på jorden för varje barn som lever där. Åtta av tio barn behöver akut humanitär hjälp och ingenstans i landet kan barnen känna sig trygga. Coronapandemin som nu sveper över Jemen har förvärrat en redan förtvivlad situation. UNICEF finns där och kämpar för att rädda barns liv, men det är bråttom.

uni312511.jpg
Jemen

Situationen i Jemen är den största humanitära katastrofen i världen. När covid-19 nu sprider sig över landet drabbas barnen av ytterligare en katastrof. Läget för barnen har aldrig varit mer akut, och bristen på pengar har aldrig varit så stor.

kopia-av-uni47873-scaled.jpg
Sverige

Årets Operation Dagsverke-kampanj är nu avslutad, en kampanj som blev allt annat än vanlig. Vi på UNICEF vill tacka alla elever och lärare som trotsat alla svårigheter och gjort ett fantastiskt jobb under våren.

un0339635.jpg
Demokratiska republiken Kongo

Den 3 juni dödades 16 personer, varav fem barn, i en attack i östra Kongo-Kinshasa. UNICEF fördömer starkt attacken och uppmanar alla parter att respektera barns rättigheter. Det förskräckliga våldet som barnen drabbas av är oacceptabelt och måste få ett slut.

image-13.png
Lärare

Så här i skolavslutningstider vill UNICEF Sverige passa på att hylla alla de lärare som stått stadigt under den gångna våren. En vår fylld av nya utmaningar och oro, som många gånger har kunnat härledas till coronapandemin.

Unicef Logo Swedish
Coronaviruset

Världen över talas det om hur coronaviruset påverkar människors vardag, men i diskussionerna hörs sällan barnens röster. I UNICEF Sveriges nya kartläggning har barnen fått komma till tals och med egna ord beskrivit hur de upplever att livet har påverkats av den pågående pandemin.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.

testamente-uni297229.jpg
Sverige

Testamenten är sällan något man pratar om. Det kan kännas tungt och privat, ett ämne man knappt berör med varken vänner eller familj. Men om man ser ett testamente som en framtidssäkran istället, kanske det upplevs ljusare. Att du har möjlighet att påverka när du inte längre finns kvar.

gatubarn_dhaka0025-scaled.jpg

I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.

beskuren-scaled.jpg
Coronaviruset

Idag lanserar Greta Thunberg en kampanj tillsammans med den danska organisationen Human Act, som nyligen gav Gretas stiftelse ett pris för hennes insatser för klimatet. Priset utgör, tillsammans med den matchning som gjordes av Human Act, grundplåten i kampanjen som sker till förmån för UNICEF. Nu uppmanas ungdomar, experter, företagsledare och andra att vara med och bidra till att skydda barnen i den pågående pandemin.

uni316684.jpg
Mässling

Till följd av coronaviruset går många barn miste om vaccin mot andra farliga sjukdomar, som mässling och polio. För att skydda barn och förebygga utbrott av andra sjukdomar uppmanar UNICEF länder att fortsätta vaccinera i den mån det är möjligt och planera för ökade insatser när coronapandemin är under kontroll.

nin-rung-2-scaled.jpeg
Sverige

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2012_1_beskuren.jpg
Sverige

Under senare tid har vi kunnat ta del av en rad uppmärksammade ungdomsrån där grova kränkningar och förnedringsinslag har förekommit. Utmärkande för dessa rån är att det är barn som har utsatt andra barn. Detta tycker vi på UNICEF Sverige både är förskräckande och tragiskt. Barn är i dessa fall både brottsförövare och brottsoffer. Imorgon, den 3 april, hålls en särskild riksdagsdebatt om detta.

ungdomar-och-corona-un011865-gilbertson.jpg
Coronaviruset

När skolor stänger på obestämd tid, fritidsaktiviteter ställs in och den vanliga kontakten med vänner uteblir på grund av coronaviruset, kan ungdomar känna sig både ensamma och oroliga. UNICEF har pratat med den erfarna ungdomspsykologen Lisa Damour, om hur du kan hjälpa de unga att hålla modet uppe.

stefan-sp-uni208660-chalasan.jpg
Coronaviruset

Stefan Swartling Peterson är UNICEFs globala hälsochef. Till vardags befinner han sig på huvudkontoret i New York, där hans roll är att leda UNICEFs arbete med att bekämpa och förhindra spridning av sjukdomar som hotar barns hälsa. De senaste månaderna har det handlat mycket om den smittsamma sjukdomen covid-19, ett virus som hela världen tvingas förhålla sig till. Men hur smittsam är egentligen sjukdomen och hur kan vi försöka undvika den? Stefan Swartling Peterson besvarar några vanligt förekommande frågor.

baksida-uni286347-foto-forat-abdoullah-scaled.jpg
Syrien

Idag markerar årsdagen för nio år av konflikt i Syrien. Nio år av flykt, förödelse och krig. Det är en humanitär katastrof som har pågått alldeles för länge och situationen kan kännas hopplös. Men UNICEF ger aldrig upp. Vi kommer fortsätta att göra allt som står i vår makt för att hjälpa de syriska barnen.

eva-rose_skolfota.jpg
Internationella kvinnodagen

Idag, på internationella kvinnodagen, berättar UNICEF Sveriges ambassadör Eva Röse om vikten av utbildning – för henne själv, för flickor världen över och för samhällsutvecklingen i stort.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.

unicef_2020_11-feb_aleppo_idps-fleeing_atarib_forat-abdullah_3n0c9496-mindre.jpg
Syrien

Över en halv miljon barn har tvingats fly det upptrappade våldet och kalla vädret i nordvästra Syrien. 77 barn har dött eller skadats sedan början av året. UNICEF arbetar dag som natt för att hjälpa de hårt drabbade familjerna.

un0286416.jpg
Klimatförändringar

Enligt en rapport av UNICEF, WHO och The Lancet misslyckas världen med att ge barn tillräckliga förutsättningar när det gäller hälsa, miljö och framtid. Det krävs en grundlig omprövning för att sätta barns hälsa högst upp på varje regerings utvecklingsagenda.

unicef-pernilla-073595-mindre-scaled.jpg
Agenda 2030

I ett personporträtt gjort av Dagens industri belyser UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt vikten av ett större samarbete mellan näringsliv, regering och frivilligorganisationer för att förverkliga barns rättigheter och genomföra Agenda 2030. Här kan du läsa ett utdrag av artikeln.

foto-fgm-jpg_fa684856b35fec26-scaled.jpg
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter.

coldchain-880x603.png
Demokratiska republiken Kongo

UNICEF är världsledande när det gäller vaccinering av barn. Vi finns överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar, vilket ställer höga krav på hur de livsviktiga vaccindoserna levereras.

php-2016-noorani-0078_0fa04dbee711a3d8_7390aa63c7c123c6-scaled.jpg
Sverige

Operation Dagsverke 2019 är nu avslutat och vi på UNICEF vill tacka alla fantastiska elever och lärare för ert engagemang. Tack vare era insatser kan fler barn med funktionsnedsättning i Filippinerna få det stöd och den kunskap de behöver vid och inför en katastrof.