UNICEF Sverige
|För UNICEF Sverige var Almedalen en vecka fylld av konstruktiva och viktiga samtal. Vårt fokus var tydligt – stärkta rättigheter för barn, såväl i Sverige som i resten av världen.
De senaste tre veckorna har våldet kraftigt eskalerat i sydvästra Syrien. Bara under det senaste dygnet har läget förvärrats då försöken att nå en fredlig lösning i området misslyckats. På kort tid har 65 barn mist livet.
Att leka är att vara barn. Men att vara barn är ingen lek, det är blodigt allvar. I varje konflikt, katastrof och överallt där barn drabbas av obegripliga orättvisor i sin vardag – det är där UNICEF finns och arbetar. Och vi stannar så länge barnen behöver oss, för deras skull ger vi aldrig upp.
Kriget i Jemen har eskalerat ytterligare och staden Hodeidah är under attack. Hamnstaden är den viktigaste punkten i landet för att komma in med humanitär hjälp till befolkningen. Om hamnen stängs är risken stor att landet drabbas av en fullständig svältkatastrof. UNICEF finns på plats och kämpar för att rädda barns liv.
På onsdag sker en av de viktigaste omröstningarna i riksdagen på mycket länge. I mars fattade regeringen det historiska beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag, men förslaget måste alltså ha stöd av riksdagen för att det ska bli verklighet – något som UNICEF Sverige har arbetat för i över tio år.
Barnen i Demokratiska republiken Kongo påverkas allvarligt av ebolautbrottet. Var tionde som smittats är ett barn, och hundratals barn behöver psykosocialt stöd. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa drabbade familjer och stoppa spridningen.
44 procent av alla barn i åldrarna 7-17 år, går inte i skolan i Afghanistan. 3,7 miljoner barn går därmed miste om sin utbildning, varnar UNICEF i en ny rapport. Och situationen är värst för flickorna – i vissa områden saknar hela 85 procent en plats i en skolbänk.
Bröderna Zakariya, sex år, och Doha, fem år, förlorade sina föräldrar i våldet i Aleppo, Syrien. Tillsammans med sina fyra syskon överlevde de under två månader i ett förstört hus, innan UNICEF hittade dem och påbörjade arbetet för att återförena barnen med sin släkt.
Just nu befinner sig UNICEF-ambassadören Eva Röse i Mauretanien, ett land med många utmaningar. Barnadödligheten är hög, och landet är hårt drabbat av matbrist och undernäring. Tillsammans med Brita Zackari träffar Eva utsatta mammor som kämpar för att deras barn ska överleva. Läs Evas starka berättelse.
Visste du att varje dag dör 7 000 bebisar av orsaker som går att förebygga? De dör av infektioner, på grund av att de föds för tidigt, eller av komplikationer vid förlossningen. Men, med enkla medel och praktiska lösningar skulle det vara möjligt att rädda de här barnen.
Nyligen bekräftade regeringen i Demokratiska republiken Kongo ett nytt utbrott av ebola i landet. UNICEF finns på plats och kämpar för att stoppa spridningen av sjukdomen.
Sammanlagt befinner sig 28 miljoner barn idag på flykt, världen över. De flyr naturkatastrofer, konflikter och våld i bland annat Syrien, Sydsudan, Irak och Burma. Idag delar vi några exempel på hur UNICEF arbetar för att skydda barnen och ge dem vad de behöver och har rätt till.
Goda nyheter! I tisdags släpptes 207 barn från väpnade styrkor i Sydsudan. Frigivandet hade förhandlats fram med hjälp av UNICEF. Sedan början av året har omkring 500 barn släppts, och under de kommande månaderna kommer sammanlagt omkring tusen barn att friges.
Mousa, fem år, är på flykt i Syrien tillsammans med sin familj. De tvingades lämna sitt hem i Deir-ez-Zor för tre år sedan. Då hade Mousa precis skadats av granatsplitter som träffade honom i ögat. Han har opererats en gång, och behöver en operation till. Men trots allt det hemska hittar Mousa anledningar att le.
Regeringen har nu fattat det historiska beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag. Propositionen har överlämnats till riksdagen som fattar det slutgiltiga beslutet genom en omröstning i juni. Vi är dock oroliga för att förslaget inte kommer att gå igenom eftersom beskeden från Centerpartiet och Moderaterna hittills har varit otydliga.
Visste du att de första tusen dagarna i ett barns liv är livsviktiga? Under de dagarna utvecklas barnets hjärna som snabbast. Rätt vård, näring och omsorg skapar goda förutsättningar som påverkar hela barnets utveckling. Allt börjar redan i mammans mage, eller närmare bestämt i bebisens hjärna.
Undernäring är en bidragande orsak till hälften av alla dödsfall bland barn under fem år, världen över. Det är ett komplext problem som behöver bekämpas på många olika fronter samtidigt. Idag delar vi några goda exempel på hur UNICEF arbetar för att stoppa den här tysta katastrofen.
När man hör talas om att barn lider av undernäring är det lätt att tänka att det bara handlar om brist på mat. Men undernäring är mer komplext än så. Oftast syns det faktiskt inte ens utanpå när någon är undernärd. Samtidigt ligger undernäring bakom hälften av alla dödsfall bland barn under fem år, världen över. Vad beror det på? UNICEF förklarar och reder ut begreppen.
Visste du att smutsigt vatten, dålig hygien och brist på sanitet dödar fler barn än våld i krig? Därför kämpar UNICEF över hela världen med att installera vatten- och avloppssystem, borra brunnar och bygga toaletter. I Malawi har vi tagit hjälp av solceller för att driva pumpar – en långsiktig lösning som förändrat livet för trettonåriga Lucy och hennes by.